Zavetišče za živali Maribor je k temu želelo pristopiti širše in opozoriti na problematiko ter obenem tudi izobraziti zainteresirane prostovoljce, ki bi želeli postati začasni skrbniki mačjih mladičev, t.i. dudarčkov. Idejna vodja projekta je veterinarka v zavetišču, Mojca Grilc.

V ta namen je izšel tudi Vodnik za skrbnike malih velikanov (osirotelih mačjih mladičev), dostopen na spletni strani zavetišča. Jutranji gost je bil Tomaž Kristanič, vodja Zavetišča za živali Maribor.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

"Vsako leto se soočamo s tem in oskrba takih sirotic ni preprosta. Oskrba takih sirot zavzema tudi veliko časa. Recimo na dve do tri ure jih je treba hranit in smo rekli, izvedli bi izobraževanje, da se dobi čim več prostovoljcev, ki se jih izuči in jim pokaže, kako je treba s sirotami ravnati. Hitro namreč lahko naredimo napake, če človek tega ne ve, kako ravnati. Namen je torej, da se ljudem natančno pokaže, kako in kaj," je povedal Kristanič.

Če vas zanima, se lahko za več informacij obrnete na zavetišče. "Načeloma začasni skrbniki poskrbijo za živali do tiste faze, ko začnejo mladički jest trdno hrano. Potem pa, ko živalice postanejo samostojne, lahko gredo iz začasnega doma direktno v posvojitev, ali jih namestimo v zavetišče. Se pa velikokrat zgodi, da se začasni dom za njih spremeni v stalni dom."

Sicer pa je v tem času v zavetišču rekord kar se tiče kužkov. "Na voljo so štirje psi in še ena mamica z mladički, ki bodo čez 14 dni odtačkali v nove domove. V zgodovini zavetišča se še ni zgodilo, da bi bilo tako malo psov," je še poudaril Kristanič.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: