Cepljenje, klopi Foto: EPA
Cepljenje, klopi Foto: EPA

Slovenija spada med države z veliko možnostjo okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Pri nas sta najpogostejši lymska borelioza in klopni meningoencefalitis – pred slednjim se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Stroka priporoča, da se cepljenje s prvima odmerkoma opravi v zimskih mesecih še pred aktivnostjo klopov. V mariborskem Zdravstvenem domu bodo za občane organizirali cepljenje po znižani ceni 20 evrov to soboto, 22. januarja, v cepilnem centru v Zdravstveni postaji na Taboru. Na cepljenje se je treba naročiti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v zadnjem desetletju ugotavljajo povprečno 170 primerov obolelih na leto. Lani je bilo primerov sicer nekoliko manj, 51, največ v primorsko-notranjski regiji, sledili sta koroška in gorenjska. Po ogroženosti ostajamo zelo visoko, ocenjuje vodja mariborske enote NIJZ Zoran Simonovič: "Torej Slovenija in Baltske države so tiste, kjer je največje število primerov glede na število prebivalcev."

Pred klopnim meningoencefalitisom, ki pušča obolelim hude in dolgotrajne posledice -lahko se konča tudi s smrtjo - se lahko zaščitimo s cepljenjem. To je priporočljivo še pred aktivnostjo klopov, zato so v mariborskem Zdravstvenem domu letos z množično akcijo cepljenja nekoliko pohiteli. Direktor Jernej Završnik: "Želja seveda je, da bi se odstotek precepljenih proti klopnemu meningoencefalitisu v Sloveniji zvišal. Naj povem da naše sosednje države, predvsem Avstrija, beleži 80 odstotno precepljenost proti klopnemu meningoencefalitisu."

Pri nas z okoli 12-odstotki precepljenih, kljub visoki verjetnosti okužbe močno zaostajamo. Cepljenje se priporoča od prvega leta starosti naprej. Za osnovno zaščito pa so potrebni 3 odmerki: "Poživitveni odmerek po prvem po treh mesecih, drugi poživitveni odmerek je potreben po 12-ih mesecih in potem na 3 leta se to ponovno cepi."

Do brezplačnega tako imenovanega zavarovalniškega cepljenja s tremi začetni odmerki so upravičeni državljani, ki so že ali bodo v tem letu stari 49 let, in otroci, stari 3 leta.