Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

V tokratno sredino jutro ob kavi in kitari, nas je prebujal dolenjski glasbenik Bort Ross, ki najraje odvrže vse tegobe aktualnega časa in steče v svet glasbe. Kako mu je uspelo v tem jutru?

Bort ross

Borta Rossa smo spoznali z izdajo albuma Sančo Pansa, a vaša glasbena zgodba se je začela verjetno že mnogo prej?
"Ja, začel sem kot verjetno večina drugih, nekje konec srednje šole. Igral sem v bendu Strategi, to je res tista prva ekipa, na katero imam neverjetno lepe spomine, David, Jaka, Miha, Marko, to so fantje, s katerimi sem preživel vse vikende takrat in zdaj bolj kot sem starejši bolj vidim, kakšna svoboda nas je takrat obdajala. Nato sem nekaj časa bil del skupine S.e.v.e.n. In nato K.u.t. Gas. Pri vseh skupinah sem se počutil doma, bend je tvoj drugi dom, družina, navezanost."

Pri ustvarjanju se radi obkrožite z glasbeniki. Vam predstavljajo ta sodelovanja vir navdiha?
"Seveda, ko ustvarjaš pesem, se hitro zapleteš v svoja dogajanja v glavi, kako naj bi stvar izgledala in takrat potrebuješ nekoga, da ti že s kakšnim rifom ali idejo sname “plasnice” z glave. Je pa tudi res, da moraš ostati dovolj močan v sebi, da se ti pesem ne odpelje tam, kamor si ne želiš … zato je prava mera vsega zelo pomembna."

Na slovenski glasbeni sceni vas pogosto srečamo v vlogi glasbenega strica iz ozadja. Katera vloga vam je bolj pisana na kožo, tista v ospredju ali tista v ozadju?
"Stric iz ozadja najbrž pomeni v tem primeru producent ali tehnik v studiu :), ostalih vez in kontaktov, da bi koga lahko pomagal kam zriniti na žalost ali najbrž kar na srečo ravno nimam preveč."

Prostor za ustvarjanje ste si uredili kar v gospodarskem poslopju domače kmetije, kakšna je bila pot od hleva do studia v katerem ustvarjajo številni slovenski glasbeniki?
"Ja, v bistvu je bil to najprej samo moj prostor, kjer sem se učil glasbene produkcije in leta in leta nič ustvaril, se pa zato veliko naučil o vsemu, ljudeh, pristopih, nekaterih nujnih tehničnih oblik glasbe … K meni so vedno hodili glasbeni frendi in smo kak skupaj ustvarjali in tako se je iz tega spontano razvilo, da so se delale tudi večje produkcije … In tako še danes prihajajo zdaj že kar velika imena slovenske glasbe, pa tudi ostajam zvest temu, da skušam z znanjem pomagati kakšnemu res talentiranemu glasbeniku."

Singel Demoni napoveduje vaš nov album. Kaj lahko pričakujemo na njem?
"Niti sam ne vem, kam se bo vse skupaj odpeljalo. Upam, da bova z Žaretom Pakom to zapakirala tako, kot si jaz želim, z res eno veliko ljubeznijo do tega, kar počnem. Moji cilji niso preveč strateški, rad bi samo, da se držim svojih občutkov in tistega, kar čutim ob ustvarjanju glasbe."