Foto: Radio Koper/splet
Foto: Radio Koper/splet

Dostopnost osebnih zdravnikov še naprej ostaja ena večjih težav za paciente v času epidemije. Neuspešnemu klicanju po telefonu se je v zadnjem času pridružila tudi uvedba uradnih ur za pošiljanje elektronskega sporočila. Če ga boste poslali v času odsotnosti osebnega zdravnika, ponoči ali ob koncu tedna, se lahko zgodi, da vaša pošta ne bo prebrana. Kot opozarja zastopnica pacientovih pravic Adela Postružnik, gre za kršenje pravic pacientov do zdravstvene oskrbe. Dostop do zdravnika ne sme biti nemogoč podvig.

Med 20-imi pritožbami mesečno se jih okoli polovica nanaša na nedostopnost osebnih zdravnikov, ugotavlja zastopnica pacientovih pravic Adela Postružnik: "Absolutno je kar resen problem, tako da ja, v veliko primerih jaz potem neformalno posredujem."

Kot v primeru bolnika, ki je na poslano elektronsko sporočilo osebnemu zdravniku namesto obravnave dobil odgovor: "V času odsotnosti vašega izbranega zdravnika elektronska pošta ne bo pregledana, prav tako se ne bo pregledovala nazaj. In pacient sprašuje, če je to v skladu z zakonodajo – absolutno ni." Pacienti morajo imeti zagotovljeno pravico dostopa do zdravstvene oskrbe, poudarja Postružnikova in dodaja še en primer kršitve: "Pacientka, ki je želela nujen pogovor ali obisk pri osebni zdravnici in pa injekcijo zaradi bolečin in je prosila za obisk in po elektronski pošti in po telefonu, vendar ni bilo odziva."

V danih razmerah - češ, saj ne pridem do zdravnika -nekateri bolniki zanemarjajo skrb za zdravje. Da je to napačna odločitev, in da sta pravočasna diagnoza in zdravljenje ključna, svari predstojnica mariborske onkologije Maja Ravnik: "Morda je pri nekaterih ta čas že zamujen, da bi bila bolezen najdena v tistem delu, ko bi bila ozdravljiva. Tukaj ugotavljamo, da je tega nekoliko več."

Prave posledice bodo vidne šele čez nekaj časa. Zato se ne pustite odgnati in poiščite pomoč, če je treba, tudi pri zastopniku pacientovih pravic, še svetuje Postružnikova.