Foto: Oglasno sporočilo/Nadškofijska karitas Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Nadškofijska karitas Maribor

Nadškofijska karitas Maribor praznuje 30. obletnico ustanovitve. Deluje v okviru prav toliko stare Slovenske Karitas, ki bdi nad 467 župnijskmi organizacijami, za katere dela skupno okoli 11 tisoč prostovoljcev.

Mariborska karitas se od ustanovitve spopada z različnimi izzivi. Od pomoči pri naravnih nesrečah do begunskih valov. Najpomembnejša pa je pomoč socialno ogroženim, nekoč zaradi gospodarskih težav po osamosvojitvi in svetovne krize, danes pa zaradi negotovih oblik zaposlitve in nizkih pokojnin. Predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa poudarja tudi pomen povezovanja z drugimi organizacijami: "Smo lahko veseli, da, ker kljub temu, da so te težave bile in so še, je ta humanitarni naboj tako močan, da gasi sproti te največje težave, ki so tukaj."

Mariborska Karitas danes s pomočjo 1200 prostovoljcev letno pomaga okoli 22 tisoč prosilcem. V treh desetletjih so razdelili za 17 milijonov evrov finančne pomoči, 790 ton oblačil, 6500 ton hrane in 400.000 kosov šolskih potrebščin. Kljub epidemiji koronavirusa, ki je prebivalce še dodatno prizadela, je materialno stanje organizacije dobro, njihovo poslanstvo pa ostaja enako, pravi predsednik mariborske karitas Branko Maček: "Kakor smo zdaj znali prisluhniti stiski virusa, tako tudi bomo znali prisluhniti sigurno vsem stiskam, ki se pojavljajo. Vedno so nove stiske in stiske vedno bodo med nami."

Z žalostja pa opaža, da je njihova pomoč vse bolj potrebna. Zato pa bodo po njegovem mnenju potrebne tudi državne sistemske rešitve.