Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Za 11 milijonov evrov vreden projekt »Odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju Drave« je mariborska občina pridobila 5,7 milijona evrov evropskega denarja. To omogoča gradnjo 24 kilometrov kanalizacije, in sicer na območju Kamniške grabe, Limbuša, Laznice, Malečnika, Trčove in Peker ter Hrastja.

Do konca leta 2023, ko naj bi dela končali, bo imelo 98 odstotkov območja Maribora urejeno kanalizacijo. Mreža kanalizacijskega sistema v občini pa s tem še ne bo končana. Podžupan Samo Peter Medved ocenjuje, da bo v prihodnjih letih treba zgraditi še okoli 9 kilometrov kanalizacije: »Ta območja so zelo razpršena, po celotnem mestnem območju. V teku je naročilo hidravlične zasnove kanalizacijskega sistema za celotno mariborsko občino. Vemo, da imamo mdr. velike težave z mešanimi meteornimi in komunalnimi vodami, tako da izzivov ne manjka. Bomo pa do leta 2025 rešili akutne probleme.«

V Pekrah trenutno poteka graditev zadrževalnika mešanih komunalnih vod. Stane Tomše iz mariborskega komunalnega podjetja Nigrad, ki je vodilni partner med štirimi izvajalci del, pravi, da gre za podzemni objekt, ki zadržuje večje količine vode. Zadrževalnik bo preprečeval poplavljanje tako, da voda ne bo poplavljala cest in ostalih površin. Podoben podzemni objekt končujejo v Radvanju. Kmalu bodo z deli nadaljevali v Limbušu, sicer pa naj bi že februarja začeli dela v Kamnici, kjer bodo zgradili več kot 1200 metrov kanalizacije.