Hokejska bralna postava. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Hokejska bralna postava. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Na današnji dan slovenskih knjižnic so se bibliotekarji zbrali na nacionalnem dogodku v Mariboru. Na njem je Združenje splošnih knjižnic za najboljša projekta v knjižničarstvu podelilo nagradi Mariborski knjižnici in Knjižnici dr. Toneta Pretnarja Tržič. Obenem so predstavili nov spletni portal vseh slovenskih splošnih knjižnic.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic z 12 milijonov enot gradiva in danes praznujejo svoj dan. Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen: "Dan knjižnic je priložnost, da pokažemo javnosti, koliko vsega počnemo v knjižnicah." Te so ne le izposojevalnice knjig, pač pa vse bolj tudi kulturna in družabna središča, ki gredo v korak z digitalizacijo. In za projekt z naslovom Digitalno=realno=normalno je Združenje nagradilo tržiško knjižnico dr. Toneta Pretnarja. Z njim so po besedah direktorice Marinke Kenk-Tomazin pritegnili več sto občanov vseh starosti.

Mariborska knjižnica si je priznanje prislužila s projektom Hokejska bralna postava, s katerim so branje uspešno razširili med mlade hokejiste. "Prepričana sem, da tisti, ki ne berejo, ne berejo zaradi dveh razlogov: še niso srečali osebe, ki bi jih navdušila za branje, ali pa niso našli zgodbe, ki bi se jih dotaknila," pravi Sabina Fras Popovič iz Mariborske knjižnice, ki so jo v prizadevanjih za nove prostore, na katere čakajo že dobro desetletje, znova podprli tudi slovenski bibliotekarji.

"Vse slovenske knjižnice si zelo želimo, da jim uspe, saj nova knjižnica ni pomembna samo za Maribor, ampak za ves slovenski nacionalni prostor. To je vendarle drugo največje mesto v Sloveniji," poudarja Horženova.

Mariborska knjižnica pa je tudi prevzela urednikovanje novega spletnega portala vseh splošnih knjižnic knjiznice.si, ki je začel delovati prav danes.