Foto: EPA
Foto: EPA

Ravnatelji osnovnih in srednjih šol morajo na pristojno ministrstvo še danes posredovati podatke o zanimanju za samotestiranje med dijaki in osnovnošolci zadnjega triletja. To je med mariborskimi šolami, kot ugotavljajo ravnatelji, izjemno majhno. Razloge pripisujejo nezadostnim informacijam in neprimernemu komuniciranju Ministrstva za izobraževanje.

"Želimo si, da se učenci vrnejo v šolo in začnemo kolikor toliko normalno delati," pravi ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča iz Limbuša Mojca Kirbiš. Poizvedovanje, ki so ga glede samotestiranja opravili med starši in učenci, pa je pokazalo na precejšnjo nenaklonjenost: "Večina ne želi, so tudi zelo različni negativni komentarji, manjšina staršev mi je sedaj odgovorila, da želijo testiranje, vsekakor pa si želimo več informacij."

Nič boljše ni med dijaki. V Tehniškem šolskem centru Maribor, ki je po številu dijakov med največjimi, je pripravljenost na samotestiranje izrazila le peščica. Direktor Darko Kukovec: "Pri zaključnih letnikih so se od 164 dijakov štirje prijavili, da bi se testirali; pri nižjih letnikih se jih je od okoli 450 dijakov prijavilo 55."

Skupaj torej manj kot deset odstotkov. A razlogov za to ne gre pripisovati zgolj dijakom, še dodaja Kukovec, pač pa predvsem slabemu komuniciranju odgovornih v državi, je prepričan. "Ker ni bilo popolnoma jasno, kaj se s tem misli. Tukaj je minister Poklukar potem v svoji izjavi marsikaj popravil, vendar bi bilo boljše, če bi bilo to prej."

Z mariborske Prve gimnazije zahtevanih podatkov o pripravljenosti samotestiranja med dijaki na Ministrstvo ne bodo posredovali, saj jih s poizvedovanjem niso niti vznemirjali, dokler ne dobijo potrebnih odgovorov, pravi ravnatelj Herman Pušnik: "Ker sami ne vemo, kako bi jim pojasnili morebitna dodatna vprašanja na kakšen način, s kakšnim namenom, kako, kdaj zakaj, kako pri mladoletnih dijakih, kako pri polnoletnih."

Medtem - kot potrdi ravnatelj Darko Kukovec - med mariborskimi šolami že kroži osem strani dolgo pismo odvetnika, v katerem navajajo ustavne kršitve, kršitve osebnih svobod. Kar pa še dodatno maje predviden ukrep, ki naj bi zaživel v drugi polovici meseca.