Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Krajane mestne četrti Magdalena že dolgo motita neurejen desni breg Drave, kjer je gradbena jama – t. i. Maksova luknja – in tamkajšnji nevaren odsek Ruške ceste. Dolgoletno problematiko naj bi vendarle uredili prihodnje leto.

Gradnja kulturnega centra MAKS je pred desetletjem obstala pri položitvi temeljnega kamna. Kasneje je kuvajtski poslovnež na tem območju želel postaviti zasebno univerzo, murskosoboško podjetje Imo – Real pa zdaj tam načrtuje gradnjo 140 stanovanj, prostore za javne programe in garažo s 300 parkirišči. Občinski prostorski načrt je sprejet, gradbeno dovoljenje pridobivajo, gradnja pa naj bi se začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Okoliški stanovalci pa opozarjajo, da ob gradbeni jami propada tudi okolica. Ruška cesta je zožena s plastičnimi pregradami, a mimo kljub temu divjajo avtomobili – to je še posebej nevarno zaradi bližine šole in vrtca. Kolesarskih stez ni, problematična je tudi iztekajoča kanalizacija, pot do Studenške brvi pa je dotrajana in slabo osvetljena.

Na obnovo pa bo treba počakati do začetka zasebne gradnje, prihodnje leto, pravi mariborski podžupan Samo Peter Medved:

"Tudi ureditev dostopa do Studenške brvi je predvidena v celoti, kanalizacijsko omrežje pa se je že uredilo. Gre samo še za tisti bivši odprti fekalni kanal, ki se ga bo v sklopu ureditve dostopa do Studenške brvi kasneje tudi uredilo.

Projekti so lepi, projekti so dobri. Ruška cesta bo imela cono umirjenega prometa z omejitvijo 30 kilometrov na uro in kolesarskimi ter peš potmi, pa tudi razglednimi ploščadmi in klopcami ob njej. Se pravi eno prijetno, mirno območje ob novih pozidavah. Vsekakor bomo to delali sočasno, čakamo na projekte za pridobitev gradbenega dovoljenja in tudi za izvedbo, ki jih mora pripraviti investitor. O tem smo se z investitorjem že večkrat sestali, tako da ko bomo imeli te projekte, se bomo tudi dogovorili za skupno investicijo."

Zaradi drugih načrtovanih gradenj nameravajo širiti tudi vročevodno omrežje.