Vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič:
Vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič:"Seveda si vsi želimo, da bi stavba ostala takšna kot je, vendar jo zelo najeda zob časa, tako da je treba nekatere stvari sanirati. To se trudimo početi z majhnimi koraki. Našli smo način, da smo uredili streho, ki je puščala, vendar je potrebnega še veliko dela." / Foto: Radio Maribor/Irena K. Cizerl

V neverjetni konkurenci športnih prvakov Tima Gajserja in Janje Garnbret je ime tedna na Valu 202 postala Nina Milošič. Morda je pri glasujočih prevladala nostalgija. Kina so namreč prizorišča prvih randevujev, hrepenečih srečanj s filmskimi idoli na platnu, mimo tega pa tudi zatočišča za filmoljube in priložnost za nova odkritja. Pri tem ni nepomemben podatek, da ptujski kino praznuje 125-letnico in je najstarejši še delujoči kino pri nas. Ob različni konkurenci si je moral tudi on izboriti nadaljnji obstoj, ki ga upravičuje z dobrim sporedom.

Mestni kino Ptuj praznuje 125-letnico in je najstarejši delujoči kino pri nas, po znanih podatkih pa tudi v širšem merilu, saj ima za zdaj in dokler se ne oglasi še starejši kino, ta status tudi v mreži zgodovinskih kinematografov v Evropi (Heritage cinemas of Europe). Prva projekcija na Ptuju je bila v današnji zgradbi kina, »3. marca 1897 v takratni kazinski dvorani, predhodnici Mestnega kina Ptuj. Časnik Pettauer Zeitung je poročal, da so si gledalci takrat z navdušenjem ogledali kratke filme bratov Lumiere, med njimi filme Pralnica (Laveuses sur la rivière), Plavalna šola (La Mer (Baignade en mer)) in Prihod vlaka na postajo (L'Arrivée d'un Train en Gare de la Ciotat)«, povzemamo zapis na spletni strani kina.

Projekcija filmov na prostem ima poseben čar. Projekcijo nadaljevanja holivudske uspešnice na športnem letališču Moškajnci si je ogledalo veliko mladih, tudi po zaslugi spremljevalnega sporeda. Tako poskušajo v kinu pred platna povabiti tudi mlajše,
Projekcija filmov na prostem ima poseben čar. Projekcijo nadaljevanja holivudske uspešnice na športnem letališču Moškajnci si je ogledalo veliko mladih, tudi po zaslugi spremljevalnega sporeda. Tako poskušajo v kinu pred platna povabiti tudi mlajše, "neulovljivo" občinstvo, pravi Nina Milošič./ Foto: Radio Maribor/Danijel Gašparič

V najboljših časih je imel kino več zaposlenih, celo človeka za čuvanje koles, danes je v Mestnem kinu le en zaposlen, program pa bogat. Poleg projekcij komercialnih in umetniških filmov izvajajo izobraževalne programe za različne generacije in posebne dogodke. V kinu cenijo zvestobo občinstva, trudijo pa se privabiti tudi t.i. neulovljivo občinstvo, mlade. Ti so se v velikem številu udeležili projekcije nadaljevanja filma Top Gun, tudi zaradi prizorišča na športnem letališču Moškajnci blizu Ptuja in letalskega programa, ki je spremljal projekcijo.
Mestni kino Ptuj upravlja občinski zavod Center interesnih dejavnosti Ptuj, Mestna občina poskrbi za tretjino sredstev, tretjino pridobijo s prodajo vstopnic, tretjino pa na razpisih. Želijo si tudi celovite obnove stavbe, pravi vodja kina Nina MilošičSeveda si vsi želimo, da bi stavba ostala takšna kot je, vendar jo zelo najeda zob časa, tako da je treba nekatere stvari sanirati. To se trudimo početi z majhnimi koraki. Našli smo način, da smo uredili streho, ki je puščala, vendar je potrebnega še veliko dela. Prva najbolj nujna stvar v prihodnosti je obnova stolov v dvorani. Urediti bo treba tudi vodovodno napeljavo, v stavbi na primer ni pitne vode.«. Prizadevali pa si bodo, da zgradba z obnovo ne bo izgubila starega šarma.

V kinu uvajajo tudi novosti; z desetimi očali za virtualno resničnost gostom omogočajo to sodobno izkušnjo, pripravljajo pa tudi virtualni sprehod po Mestnem kinu Ptuj na platformi Google Street View. Tako se bodo lahko ljudje iz vsega sveta sprehodili po zgradbi. V kino zaidejo tudi turisti - na projekcije, če pa so posebej radovedni, jih Nina Milošič popelje tudi po zgradbi. Nazadnje si je kino želela ogledati družina iz Španije.

Ta konec tedna bodo na dvorišču kina na ogled še zadnji filmi v okviru Kina brez stropa. Sogovornica posebej izpostavlja biografsko dramo o življenju Toma Zdravkovića, srbskega pevca melanholičnih ljubezenskih »kafanskih« popevk v nekdanji Jugoslaviji, v nedeljo, 28. avgusta ob 21-ih. Še prej, v petek, 26. avgusta, pa se bodo pridružili festivalu Dnevi poezije in vina. Pol ure pred polnočjo bodo predvajali filma ZASTOJ pisatelja in režiserja Vinka Möderndorferja, ki je letos osrednji domači gost pesniškega festivala.

Daljši pogovor z Nino Milošič je oddaljen le en klik.