Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Osrednja tema današnjega srečanja je bila vključevanje mladih pri oblikovanju lokalnih politik oziroma spodbujanje sodelovanja mladih pri upravljanju javnih zadev v družbi. Tu sta pomembna dva pogleda na stvar: in sicer ali so mladi dovolj aktivni oziroma ali imajo dovolj priložnosti za to, pravi Marius Ulozas, predavatelj iz Litve.

»Mlade dandanes poskušamo naučiti, naj ne protestirajo, naj ne bodo opozicija, ampak naj preučijo, kje se odločitve sprejemajo in postanejo partnerji tistih.« Mladi so sicer zelo heterogena skupina, dodaja Ulozas, zato je tembolj pomembno, da imajo tudi prostore, kjer se lahko zbirajo in izmenjujejo svoja stališča. Večna tema so tudi stanovanja za mlade in na to so pred časom opozorili tudi v mladinskem svetu: »Za nas je uspeh vsak mladi, ki dobi stanovanje,« pravi Matic Matjašič. Naziv Mladim prijazna občina so sicer za mariborsko občino že pred časom zamrznili, opozarja Nina Bavčar Čargo iz Inštituta za mladinsko politiko: »Za zamrznitev smo se odločili predvsem zaradi stanovanjske problematike,«so pa vodstvu občine že nakazali možne rešitve.

Prav zaradi težav, ki tarejo mlade, so organizirali v Mariboru seminar o zagovorništvu za udeležence iz Slovenije, Litve, Latvije, Turčije in Hrvaške. Brezposelnost je velika težava mladih tudi v Turčiji, pa pravi Zerin Jamurolu iz Izmirja: »Tako morajo mesto zapustiti, oditi v Carigrad ali v tujino, ker ne dobijo dela.« Udeleženci seminarja pa so opozorili tudi na slabo volilno udeležbo med mladimi.