Direktorju UKC Maribor mandat poteče sredi junija. Ali se bo potegoval za nov mandat, še ne želi javno govoriti. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Direktorju UKC Maribor mandat poteče sredi junija. Ali se bo potegoval za nov mandat, še ne želi javno govoriti. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je na včerajšnji seji potrdili razpis za novega direktorja bolnišnice, ki bo objavljen v začetku naslednjega tedna. Na naslednjo sejo pa so prestavili razpravo o domnevnih nepravilnostih in kršitvah v bolnišnici, ki jo zahteva ministrstvo za zdravje. To je namreč pozvalo tako svet zavoda kot vodstvo bolnišnice, da pojasnijo navedbe anonimne prijave, ki je prispela na ministrstvo, in v kateri pisci na več kot 60-ih straneh navajajo številne obtožbe na račun vodstva bolnišnice.

Med prvimi nalogami prenovljenega sveta zavoda je izbira novega direktorja bolnišnice. Postopek je s potrditvijo razpisa začela že prejšnja sestava sveta zavoda na dopisni seji, ki pa jo je pravna služba bolnišnice označila za nezakonito, zato razpis ni bil objavljen. Na včerajšnji seji so tako sprejeli novo časovnico postopka. Razpis za direktorja bo objavljen že v začetku naslednjega tedna. Želijo namreč – tako novi predsednik sveta UKC Maribor Kazimir Miksić: "Da bo zadeva stekla dovolj hitro." …in da bodo ujeli roke do srede junija, ko zdajšnjemu direktorju Vojku Flisu poteče mandat. Ali se bo potegoval za novega, Flis javno še ne želi govoriti: "O tem je prehitro govoriti. Do naslednje seje sveta zavoda bo treba še marsikaj postoriti."

Na naslednji seji bodo - kot so odločili člani sveta - govorili o domnevnih nepravilnostih in slabih odnosih, ki vladajo v bolnišnici. Ministrstvo za zdravje je namreč pozvalo tako svet zavoda kot vodstvo bolnišnice, da do 20. aprila pojasnijo navedbe anonimne prijave, ki je prispela na ministrstvo in v kateri pisci na več kot 60-ih straneh opozarjajo na številne nepravilnosti - od kršenja zakonodaje, neracionalne rabe javnih sredstev do klientelizma in korupcje. "Ta anonimka zajema širok nabor področij delovanja v zavodu in vsa ta področja bomo poskušali osvetliti na naslednji seji. Ne bi zadeve vnaprej komentiral," je še dejal Miksić.

Naslednja seja bo 19. aprila.