Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski župan Saša Arsenovič še danes pričakuje odstopno izjavo direktorja Snage Cveta Žalika, ki so mu nadzorniki pred tednom odvzeli pooblastila, Snaga pa mu zaradi velike pridelane izgube ne bo izplačala odpravnine. Podjetje naj bi začasno vodil Alan Perc, sicer prvi mož Energetike Maribor. Arsenovič je v današnji Radijski tribuni komentiral tudi vlogo prihodnje podžupanje Alenke Iskra pri pridobivanju državnih sredstev za novo Mariborsko knjižnico in pojasnil, kaj je mislil z izjavo o mafijsko-kriminalnih združbah v mestu.
Reševanje finančnih težav Snage je še vedno ena prednostnih nalog občinskega vodstva. Župan Saša Arsenovič pričakuje, da se bo direktor Cveto Žalik še danes poslovil s položaja: "Pričakujem njegovo odstopno izjavo in Snaga mu ne bo plačala odpravnine, ki mu gre po pogodbi, ker svojega dela ni opravil tako dobro, kot bi ga lahko."
Prav vodstvu in prejšnjim nadzornikom na občini pripisujejo odgovornost za milijonsko izgubo in slabo vodeno investicijo v sortirnico, "ki pa po naših prvih finančnih analizah vseeno ne ustvarja dodatne izgube, kar je luč na koncu tunela. Upam tudi, da bomo na trgu pridobili več dela za to sortirnico, ki na področju ravnanja z odpadki dolgoročno ima svoj potencial," dodaja Arsenovič.
Snago bo začasno vodil Alan Perc, sicer prvi mož Energetike, v treh do petih mesecih pa bodo izvedli postopek izbire novega direktorja.
V zvezi z Mariborsko knjižnico župan poudarja, da se bo četrta podžupanja Alenka Iskra res ukvarjala tudi s knjižnico, da pa si za državni in evropski denar zanjo prizadeva širši krog zaposlenih na občini.

Na odločitev sodišča, da mora občina za pohorske žičnice plačati več kot 13 milijonov evrov, pripravljajo pritožbo. "Odškodnino seveda moramo plačati, upam pa, da v bistveno nižjem znesku", poudarja župan Arsenovič.
Sicer pa na občini upajo tudi na pomoč države, morda v okviru Zakona o Pohorju, tako da bi za žičniško infrastrukturo poskbela država.
Po poskusu umora sodnice mariborskega okrožnega sodišča župan Arsenovič poudarja, da je Maribor še vedno varno mesto, pojasnil pa je tudi svojo izjavo o mafijsko-kriminalnih združbah. Ali misli, da so v mestu dejavne tovrstne združbe? "Nismo daleč od tega. So kar precej prepredene stvari, ki ne delujejo v smeri dobrega počutja in razvoja Maribora, ampak služijo lastnim interesom, in proti temu se bom kot župan odločno boril."