Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski župan Saša Arsenovič še vedno ni uspel sestaviti koalicije v mestnem svetu, čeprav so sprva podpis koalicijske pogodbe predvideli že sredi januarja, nazadnje pa bi naj bil podpisan te dni. A kot kaže, do podpisa pogodbe še ne bo prišlo, čeprav naj bi bila po informacijah iz kabineta župana že pripravljena končna verzija koalicijske pogodbe.

Župan Arsenovič želi govoriti s predsednikom vlade Golobom

Kot smo izvedeli, je županstvo pripravilo končni predlog koalicijske pogodbe, a še pred podpisom se želi Arsenovič sestati s prvakom Gibanja Svoboda, predsednikom vlade Robertom Golobom, s katerim naj bi govoril o osrednjih vprašanjih mariborske koalicijske pogodbe. Gibanje Svoboda bo namreč z 11-imi mestnimi svetniki ključni partner Arsenovičevim 12-im predstavnikom v mestnem svetu.

Kdaj bodo sklenili koalicijo, še ni znano, prednost ima proračun

A po besedah mestne svetnice Gibanja Svoboda Karin Jurše, še ne morejo napovedati sklenitve koalicije, saj da pogajanja še trajajo. Kot izpostavlja, so se zadnjih 14 dni posvečali predvsem usklajevanju letošnjega občinskega proračuna. »Glede na razgovore z vodstvom občine smo razumeli, da občina proračun nujno potrebuje že marca. To je pomenilo, da je bilo potrebno prihodkovne in odhodkovne postavke usklajevati v okviru realnega, ne pa želja,« je dejala Karin Jurše. Kot je znano, so bili do predloga rekordnega, 192 milijonov evrov težkega proračuna za leto 2023 kritični zlasti v opoziciji, saj da je nerealen in prenapihnjen. Karin Jurše dodaja, da se bo glede na finančne zmožnosti potrebno odreči kateremu izmed načrtovanih projektov ali jih prestaviti za leto ali dve.

A zdaj je sledil zasuk, saj županstvo želi po novem sprejeti proračun za dve leti in ne zgolj za letos. »To je za vse svetnike Gibanja Svoboda popolna novost. Nam se zdi najpomembnejša stvar, da proračun spravimo pod streho, nisem pa prepričana, da s takšnim načinom, da se krmilo obrača v dvoletni proračun, to tudi zmoremo,« izraža zaskrbljenost nad zasukom županstva Juršetova. Po naših informacijah naj bi za naslednji četrtek načrtovano izredno sejo, na kateri bi opravili prvo branje proračuna, že prestavili na 28. februar.

Karin Jurše in Davorka Pregl kandidatki za mariborski podžupanji

V luči sklepanja koalicijske pogodbe pa sta zdaj vendarle že znani podžupanski kandidatki Gibanja Svoboda. Karin Jurše bi pokrivala področje gospodarstva, okolja in zdravstva, Davorka Pregl pa bi bila zadolžena za šolstvo. Župan Arsenovič je dva podžupana sicer že imenoval v začetku januarja. To sta vnovič postala Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg iz županove liste Arsenovič za Maribor.