Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija
Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija

Po našem poročanju, da so nekateri invalidi ostali brez osebnega asistenta ali pa so jim pomoč asistenta zmanjšali, se je oglasilo več oseb z izpovedmi o tem, da so člani komisije, ki odločajo o tej pravici, ob obisku na domu do invalidov nesramni in žaljivi. Kot so povedali naši sogovorniki, invalidnim osebam celo svetujejo umivanje samo enkrat tedensko, ni jim všeč, če imajo urejeno stanovanje. Na pristojnem ministrstvu očitkov ne komentirajo.

61-letna Mariborčanka s priznano 100-odstotno invalidnostjo je letos prvič zaprosila za osebnega asistenta; ko jo je na domu obiskala komisija, je doživela neprijetno presenečenje. "Socialni delavki, ki sta me obiskali, nista upoštevali nobenih mojih zdravniških izvidov, ampak sta mi enostavno rekli: Če se ne morete sami umiti, pa se umivajte samo enkrat na teden. V tiste pol ure sta ocenili, da jaz osebne asistence ne potrebujem, ker imam čisto stanovanje. In da ne bom dobila osebne asistence, mi je povedala kar direktno. Bila sem šokirana, ko mi je rekla, naj se umijem ankrat na teden. To je za invalida ponižujoče," je povedala za Radio Maribor.

Njeno vlogo za osebno asistenco so zavrnili.

Bojanu Berglezu, ki je po poškodbi slep in brez večine čutov in ravnotežja, so asistenco zmanjšali s 60 na 40 ur na teden, čeprav je zaradi poslabšanja zdravja zaprosil za povečanje. Tudi on je nad odnosom komisije presenečen: "V oceno, ki sta jo napisali, nista vključili ničesar od tistega, kar sem povedal v našem pogovoru. Čeprav sta ves čas samo sedeli za mizo v jedilnici, sta v poročilo zapisali, da živim v prilagojenem stanovanju. Pa ga nista niti pogledali."

Predsednik mariborskega Društva slepih in slabovidnih Milan Mugerle opozarja na še eno nepravilnost pri delu komisije Inštituta za socialno varstvo, ki po novem presoja o upravičenosti do osebne asistence: "Prosilcu bi morali mnenje predložiti v predhodni pregled, da bi lahko v primeru, da je negativno, odstopil od postopka in zadržal vsaj obsoječi obseg pravic, zdaj pa ga pošljejo hkrati s končno odločbo."

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da so v zvezi z odločbami o osebni asistenci letos prejeli 182 pritožb; dobrih 50 so jih že obravnavali, ugodili so le 24-im, 30 pa jih zavrnili. Kot so pisno zatrdili, delo izvedenske komisije redno spremljajo, očitkov, da so člani do invalidov žaljivi, pa niso želeli komentirati.