A kot kaže, bi moral upravljavec, podjetje Marprom, imetnikom letnih vozovnic kljub temu povrniti del kupnine.

Pohorska vzpenjača Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača Foto: BoBo

Do 5. oktobra so pri Marpromu za krožno-kabinsko žičnico prodali 309 letnih vozovnic, vključno z vozovnicami samo za prevoz v dolino. A ker zaradi gradnje vmesne postaje gondola že enajsti teden ne obratuje, morajo tudi imetniki obeh vrst letnih vozovnic, za dvosmerni prevoz in za prevoz samo s Pohorja v dolino, uporabljati nadomestni prevoz s sedežnicami.

Marprom: letnim vozovnicam bodo podaljšali veljavnost

Kot pojasnjujejo na Marpromu, bo kljub tej možnosti veljavnost letnih vozovnic podaljšana, in to za ves čas neobratovanja gondole zaradi gradnje vmesne postaje, vozovnice na ime pa so podaljšane tudi za 18 dni v maju in juniju, ko naprava prav tako ni obratovala – zaradi posebnih pregledov in vzdrževalnih del.

Nekateri imetniki teh vozovnic nezadovoljni

A imetniki letnih vozovnic so nas opozorili na podrobnost, da se s sedežnicami pri prevozu s Pohorja ni mogoče odpeljati čisto z vrha, tako kot z gondolo, in da obratuje gondola, ko deluje, vse dni v tednu, sedežnice pa le od četrtka do nedelje in ob praznikih. Nekateri kupci letnih vozovnic pa ob tem negodujejo tudi zato, ker jim je Marprom te vozovnice prodal, čeprav so vedeli, da zaradi investicije naprava kar nekaj tednov ne bo obratovala.

Tržna inšpekcija: pravica do sorazmernega vračila plačanega zneska

In kaj pravi tržna inšpekcija? Po njihovi razlagi je treba potrošniku za plačano storitev, ki ni zagotovljena v celoti oziroma v okviru plačanega zneska, zagotoviti pravico, da pride do sorazmernega vračila plačane kupnine, torej imajo tudi vsi, ki so kupili letno vozovnico za krožnokabinsko žičnico in prevoza z njo niso mogli uporabljati v celoti oziroma v okviru plačanega zneska, pravico do sorazmernega vračila plačanega zneska. O tem, kolikšen je ta znesek, pa tržni inšpektorat ne more presojati, in če se v takem primeru stranke ne morejo sporazumno dogovoriti, odloča sodišče.