Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Previdnostni ukrepi, povezani z zajezitvijo epidemije se rahljajo. V domovih za starejše dobivajo sicer sprotna navodila Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in ministrstva za zdravje pa tudi Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Stanovalci se lahko že prosto gibljejo, nove pa pričakujejo konec tega tedna in v začetku prihodnjega.

V Domu pod gorco v Mariboru imajo precej rezervacij za sprejem novih stanovalcev. Trenutno imajo prostih deset postelj, znani so že tudi stanovalci, ki bodo z naslednjim tednom naselili sobe. »Tako da preden sprejmemo stanovalca iz domačega okolja, mora biti zdrav, izpolniti mora vprašalnik z oceno tveganja možnosti okužbe,« pravi direktor Gregor Žigon in meni, da so dobro pripravljeni na sprejem novih varovancev. »Sicer pa je bila pri nas vrsta kar dolga že pred epidemijo – za dvoposteljno sobo od 8 mesecev do enega leta čakanja, za enoposteljno pa tri do štiri leta.«

Sprejem novih stanovalcev je vezan na epidemiološko anamnezo, dodaja direktor mariborskega Doma Danice Vogrinec Marko Slavič: »Kadar je eden od odgovorov na vprašanja, ki so povezana z zdravstvenim stanjem, da, se v tem primeru stanovalca namesti v tako imenovani sivi coni, ki pa jih je v domovih premalo oziroma jih ni,« kar pomeni v tem trenutku največjo težavo, pravi Marko Slavič. »Ta trenutek je v domu približno 65 prostih postelj, ki jih bodo v veliki večini zasedali stanovalci, ki so izpolnjevali pogoje za sprejem že pred epidemijo, ob pogoju seveda, da so zdravi in da trenutno ne kažejo nobenih znakov obolenja."