Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rak debelega črevesa in danke je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških. Z zgodnjim odkritjem bi bilo mogoče razvoj bolezni velikokrat preprečiti, a se vsak tretji povabljeni na državni presejalni program Svit še vedno ne odzove. Nizek delež vključenih ostaja na severovzhodu države, čeprav stroka in posamezniki vlagajo v izvedbo programa velike napore.

V programu Svit pri navidezno zdravih ljudeh med 50-im in 74-im letom iščejo s preprostim testom blata sledove prikrite krvavitve. Lani je bilo v presejalni program povabljenih 315 tisoč oseb, odzvalo se jih je nekaj več kot 63 odstotkov. Pozitivnih je bilo več kot 5-odstotkov testov. Milan Stojanovič z mariborske enote NIJZ: "To je pomembno zato, ker z odkrivanjem predrakavih sprememb zmanjšujemo pojavnost rakavih sprememb."

Po koprski regiji ima drugi najslabši rezultat odzivnosti na presejalni program Svit Podravje, nekaj več kot 60-odstotkov. Med 41-imi občinami je vključenost najvišja v občini Selnica v Dravi, več kot 68-odstotna in najnižja v Cirkulanah, manj kot 44-odstotna. V štirih občinah v regiji – Cerkvenjaku, Cirkulanah, Vidmu in Kungoti je vključenost pri moških manj kot polovična. Mnogi bolezni, ki prizadene številne posameznike in družine, še vedno ne jemljejo resno, pravi Mariborčanka Nika Mirt, ki kot dolgoletna ambasadorka spodbuja ljudi k udeležbi v programu in svari pred hudimi posledicami. "Se trudim na čim bolj poljuden oziroma čimbolj sproščen način podelit svojo izkušnjo, kakršno sem jaz imela in mislim da ravno zaradi tega jih mogoče malo bolj spodbudi, da rečejo aha, mogoče pa ne želim, da se mi to zgodi."

Rak na debelem črevesu se v telesu razvija več let, preden se pojavijo znaki. Z odzivom na vabilo programa Svit vsaki dve leti lahko morebitno bolezen odkrijemo pravočasno. S tem pa znatno povečamo možnost ozdravljenja.