Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki je lani obeležil 20-letnico delovanja, letos prvič ostaja odprt tudi v decembru, januarju in februarju. K tej odločitvi je poleg ugodnih vremenskih razmer pripomoglo tudi povpraševanje rednih obiskovalcev. "Ta odločitev je bila nekako tudi zato, ker so nam naši redni obiskovalci začeli pošiljat elektronska sporočila, če bi razmislili o tem, da bi se oni lahko sprehajali tudi pozimi, ker se tukaj dobro počutijo in jim je všeč ambient. In glede na to, da zime niso več tako zasnežene, kot so bile v preteklosti, se pravi, da ni potrebnega pluženja po potkah, smo se odločili, da podaljšamo sezono sprehajanja tudi na te zimske mesece. To je zdaj prva zimska sezona," pove strokovna sodelavka v botaničnem vrtu Meta Pivec.

Vrt, ki se razteza na 15-ih hektarjih, je zanimiv tudi v zimskem času, saj lahko med sprehodom opazimo številne lastnosti rastlin, ki so sicer v sezoni vegetacije hitro spregledane. "Drevesa imajo zelo zanimive oblike krošnje, opazujemo lahko barvito lubje in različne vzorce na drevesnih deblih. Ogromno je tudi različnih zimzelenih rastlinskih vrst, ki jih mogoče v množici cvetov sploh ne opazimo. Zdaj pridejo do izraza rastline s pisanimi listi, ki so celo leto zanimive, pa jih opazimo kot ozadje za cvetoče rastline. Potem so tukaj tudi pozimi cvetoče grmovnice, skriti biseri - njihovi cvetovi so majhni, ampak zelo dišeči. In včasih rastlino, ko cveti, prej zavonjamo, kot pa vidimo, ko gremo mimo nje," pove sogovornica.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Še vedno lahko vidimo tudi vrtnice

Najširši spekter pozimi cvetočih grmovnic pa bo mogoče videti februarja, v času toplejših zim lahko že v januarju zacvetijo zvončki in telohi. Sicer pa lahko, kot zanimivost, med sprehodom še vedno naletimo tudi na vrtnice. "To je fenomen. Vrtnice so nekako do prvih slan, ampak določene vrste imajo še kar popke in se še kar trudijo. Drugače načeloma so vrtnice od junija do konca novembra, to je njihov interval," pove Pivčeva.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Poslanstvo vrta in hkrati njegova najpomembnejša naloga je sicer ohranjanje in varovanje rastlinskih vrst. V njem jih raste več kot 3000 različnih iz vseh kontinentov, dom pa so v vrtu našle tudi številne živali. "V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in tudi na drugi strani vrta živi veliko živali. Največkrat opazimo veverice, zelo veliko vrst ptic, včasih, če smo tiho lahko vidimo tudi kakšne glodavce, kot so hermelini, kune, jazbeci - čeprav to so bolj nočne živali in so tudi zelo sramežljive, tako da se ne radi kažejo. Smo pa obiskovalce opozorili na to, da imamo pri nas te sostanovalce, tako da na sprehodu bodo lahko videli tudi jazbine, kjer domuje jazbec. Te živali nam tudi pomagajo pri vzpostavljanju ravnovesja, skrbijo tudi za škodljivce, čeprav včasih nismo tako veseli, ker nam veverice tudi vse lešnike pospravijo, ampak nekako bivamo v sožitju," z nasmeškom pove sogovornica.

V januarju začetek zimskih predavanj na gradu Hompoš

Obiskovalci se lahko sprehodijo tudi po arheološki učni poti, ki je speljana skozi prazgodovinsko gomilno grobišče in si ogledajo arheološko razstavo z naslovom Kako so živeli. V januarju pa se začnejo tudi zimska izobraževalna predavanja na gradu Hompoš, kjer je tudi sedež Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki upravlja vrt. "To so četrtki na gradu Hompoš. Pripravili smo nekaj res zanimivih predavanj z različnimi vsebinami – od botanike, naravovarstva, nekaj bo tudi za ljubitelje ptic, tudi to, kako nam rastline pomagajo, da krepimo naše zdravje. Zadnje predavanje bo v mesecu marcu, na njem pa bodo predstavljene tudi rastline s Pohorja, ki jih imamo na znamkah," še doda sogovornica.

V februarju bodo organizirali tudi praktične prikaze rezov sadnega drevja, prav tako bodo potekala tudi strokovna vodenja po vrtu.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Pozimi na vrtu čas za vzdrževalna dela

Sicer pa dela v botaničnem vrtu tudi med zimo ne zmanjka. Ta čas namreč izkoristijo za številna vzdrževalna dela, ki jih ne uspejo opraviti poleti. "Vedno nas pozimi čakajo sezonska opravila, ki jih poleti ne delamo, ker je prevroče. To so takšna fizična dela. Na primer zdaj izkopavamo štore, ali pa popravljamo ograje, kar je sicer ves čas potrebno, ampak čez poletje oz. v rasni sezoni nimamo časa, ker redno vzdrževanje vzame toliko dela," pove Pivčeva in doda: "Čez zimo delamo tudi programe za naprej in načrtujemo dogodke. Tako smo zdaj v zadnjem mesecu pripravili tudi napovednik za januarska predavanja in opravili vse od raznoraznega načrtovanja, do analiziranja, kako nam je šlo lani. Drugače pa se naša sezona potem že hitro začne. Ko se dvignejo temperature, začne rasti tudi pleveli in potem smo spet nazaj na terenu," pove Pivčeva.

Botanični vrt Univerze v Mariboru v Pivoli lahko v zimskem času obiščete od ponedeljka do sobote med 9-to in 16-to uro, v tem času velja tudi znižana vstopnina. Ob tem pa velja še opozoriti, da v botanični vrt vstop psom ni dovoljen.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič