Projekt Podjetno nad izzive – PONI, ki ga izvaja mariborska Regionalna razvojna agencija za Podravje, ponuja udeležencem vrsto priložnosti, predvsem pa vsestransko pomoč pri razvoju podjetniške ideje. Objavili so že šest pozivov k prijavam, sedmi poziv pa bo zadnji v sklopu tega uspešnega projekta, ki se ga bo tako udeležilo skupaj 130 slušateljev.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V projekt, ki poteka v Mariboru in na Ptuju, je hkrati/vsakič vključenih 12 udeležencev, z njimi pa delajo mentorji individualno – svetujejo jim pri pripravi poslovnega načrta in razvijanju podjetniške ideje, v skupinskem delu pa so delavnice in izobraževanje. Boris Šenveter je razvijal idejo izdelovanja lesenih izdelkov za dom in vrt: "Moram poudarit, da se na podjetniško pot podajam malo bolj pozno, a vsa ideja je vzklila iz hobija in prepričan sem, da lahko z njo konkuriram na trgu." Sogovornik izdeluje lesene izdelke treh programov – lesena korita, lesene smetarnike in različne okrasne, darilne predmete. Pravi, da mu brez izobraževalnega programa PONi ne bi uspelo: "Mislim, da bi prav vsak podjetnik potreboval takšno izobraževanje."

Nekateri, tudi Brina Smovnik, pa iščejo podjetniško priložnost v ukvarjanju z ljudmi:
"Moje delavnice so prilagojene starejšim ljudem z demenco po načinu Montessori pedagogike. Prilagodiš se starejšemu človeku, njegovi življenjski izkušnji in po njej pripravim tudi delavnico zanj."

Vodja programa PONI Irena Podletnik ugotavlja, da udeleženci najprej sploh ne vedo, kaj od programa pričakovati, potem pa se jim odpirajo nova in nova vprašanja: "Je pa dejstvo, da štirje meseci minejo zelo hitro in bi potrebovali še kakšen mesec več, da bi res vse do konca izpeljali."
Zadnja skupina bo izobraževanje zaključila maja.