Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na velikem asfaltiranem parkirišču ob spodnji postaji pohorske gondole bo od petka, 16 aprila, parkiranje brezplačno le še uporabnike pohorskih storitev. Preostali bodo morali vse dni v letu in tudi ponoči plačati 70 centov na uro oziroma 45 evrov za mesečni najem. Brezplačno parkiranje za vse pa bo še naprej mogoče na makadamskih parkiriščih ob bližnjih hotelih Habakuk in Arena.

Z novo ureditvijo naj bi bilo parkiranje lažje za kupce žičniških vozovnic, saj je bilo parkirišče navadno zelo zaparkirano, gostom pa bodo lahko brezplačen kupon podarili tudi gostinci in ponudniki drugih storitev.

Mnenja med pohodniki, ki smo jih povabili pred mikrofon, so različna, prislunete jim lahko v naslednjem posnetku:

Odzivi ponudnikov

Lastnik koče na Trikotni jasi Iztok Tomšič novo ureditev podpira, saj bo gostom omogočeno boljše in varnejše parkiranje ter jih bo spodbujalo k obisku.

Podobno menijo tudi v Turističnem društvu gostincev Pohorja.

V Planinskem društvu Maribor Matica pa razumejo, da bodo parkirnine najbrž povzročile tudi negodovanje, a menijo, da pohodnikov ne bodo odvrnile od obiska. Upajo, da bo spodbuda za uporabnike storitev dobrodošla za najemnike koč, ki so v težkem poslovnem položaju.

Podobno menijo tudi na Zavodu za turizem Maribor in dodajajo, da so turisti za urejeno infrastrukturo pripravljeni plačati.

V mestni četrti Radvanje pa upajo, da bo uvedba parkirnin spodbujala k uporabi javnega prevoza, kar bo zmanjšalo prometno obremenitev.