Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V Sloveniji je februarja po dveh mesecih sezonske rasti vnovič prišlo do padca števila registriranih brezposelnih, tudi na območju Maribora. Na mariborskem koncu je bilo konec februarja 8994 brezposelnih oseb, kar je 26,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani in za okoli 500 brezposelnih manj kot januarja letos oz. za 5 celih 3 odstotka.

»Vsako leto januarja je sicer vpis v evidenco brezposelnih oseb nekoliko višji zaradi izteka posameznih pogodb za določen čas, končanja sezonskih del in podobno,« pravi direktor mariborskega zavoda za zaposlovanje Bernard Memon. Številke so ta trenutek zelo optimistične. A če smo se na trgu dela uspešno soočili z epidemiološko krizo, Memon pravi, da bo situacija v prihodnosti negotova, saj je energetsko krizo zdaj poglobilo še dogajanje v Ukrajini. »Dražitve energentov se že dogajajo tudi pri nas, prava slika pa naj bi se pokazala šele čez mesec dni,« meni Memon.

Ukrajinci na delovnem trgu

Direktor mariborskega zavoda za zaposlovanje Bernard Memon pravi, da bodo glede na evropsko direktivo ukrajinski begunci upravičeni tudi do prostega dostopa na trgu dela: »To v praksi pomeni enake pogoje kot jih imajo slovenski državljani, delodajalci pa ne bodo potrebovali nekega posebnega dovoljenja. Bodo pa težave pri znanju slovenskega jezika.« A ob tem dodaja, da so v zavodu za zaposlovanje tudi na tem področju pripravljeni, saj izvajajo usposabljanja s področja znanja slovenščine, prav tako bodo na voljo vsi drugi programi za uspešno integracijo oz. zaposljivost Ukrajincev pri nas.