Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

S sproščanjem protikoronskih ukrepov, kot kažejo podatki, brezposelnost upada. V Mariboru je tudi maja upadla podobno kot aprila.

Konec maja je bilo na mariborskem območju registriranih 10.333 oseb brez zaposlitve ali za 18 celih 1 odstotka manj kot maja lani, pravi direktor Območne službe zavoda za zaposlovanje Maribor Bernard Memon. V primerjavi z letošnjim aprilom je to za 5,3 odstotka manj brezposelnih, kar v številkah pomeni, da se je registrirana brezposelnost v mesecu dni znižala za 578 oseb.

V luči rahljanja protikoronskih ukrepov je trend upadanja brezposelnosti opaziti tako na nacionalni kot na regionalni ravni, pravi prvi mož mariborskega zavoda za zaposlovanje: »Stopnja registrirane brezposelnosti je marca na območju mariborske območne službe znašala 10,7 %, v Sloveniji pa 8,5 %. Torej beležimo upad brezposelnosti tako na ravni države kot na območju Maribora.«

»Na mariborskem območju je trenutno največ povpraševanja po delovnih mestih v predelovalni dejavnosti, ponovno se poganja avtomobilska industrija, velike potrebe so tudi v gradbeništvu, prav tako kader iščejo v trgovini in turizmu, saj sta se ti panogi ponovno odprli,« pravi sogovornik in poudari, da so med poklici trenutno najbolj iskani varilci, elektroinštalaterji, vozniki tovornjaka in vlačilcev ter orodjarji. Če bo epidemija pod nadzorom in bo dosežena želena precepljenost, Memon računa na nadaljevanje ugodnega gibanja na trgu dela, glede tega pa naj bi bile optimistične tudi napovedi UMAR-ja in delodajalcev.