Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Bridž je ena najbolj priljubljenih iger s kartami na svetu. Zahteva zbranost in hitre odločitve, povedo trije velemojstri iz mariborskega bridž kluba: Alfonz Šumer, Milan Pavlin in Silvana Rojko. "To je miselna igra, kjer je potrebno sesti za stol in ogromno študirati, saj je ogromno teorije, in potem vaja in vaja. Sicer pa se to igro 'zanemarja', ker nimamo pravega sistema, da bi lahko spodbujali in pritegnili mlade," pove Šumer.

Pavlin igro opiše tudi kot adrenalinsko: "Ljudje si težko predstavljajo, da je lahko igra s kartami adrenalinska. Vsebuje elemente pokra, elemente največje kombinatorike - podobno kot pri šahu, samo na drugačen način, tudi psihologijo, saj je potrebno razumeti nasprotnike, ko se znajdejo v težavah, da ugotoviš katerih." Rojko pa doda: "Bridž je tako kompleksna in zanimiva miselna igra, da bolj kot znaš, bolj je zanimivo. In tudi po desetletjih je vedno nekaj novega. Nikoli se ne prenehaš učiti."

Do naziva velemojster je sicer dolga pot. In v mariborskem bridž klubu se lahko z njim pohvalijo le trije zgoraj omenjeni bridžisti.

Vsaka partija je edinstvena

Bridž je sicer družabna igra za štiri igralce oziroma dva para, ki se igra z 52-imi igralnimi kartami in ponuja praktično neskončno število kombinacij. Vsaka partija je zato edinstvena, pove Edvard Čadež, ki je bil predsednik mariborskega kluba dobrih 17 let, zdaj pa opravlja funkcijo predsednika nadzornega odbora.

"To je igra s kartami, v osnovi za štiri, potem pa iz tega izhaja dalje, da se igra turnirska igra, kjer se tisti štirje igralci duplicirajo, da igrajo z istimi kartami. Rezultati so merljivi, ker če imamo deset miz, pri desetih mizah igrajo z enakimi kartami. Predvsem pa je to igra z napovedovanjem štihov oz. vzetkov in pomembno je, da si partnerja s sistemom, ki ga imata, poskušata povedati, kaj imata. Nasprotniki se pa trudijo, da jih pri licitaciji ovirajo, da jim to preprečijo. Dejstvo je, da je to zelo tekmovalna igra. In diciplina, logika, spomin ... vse to pride tukaj v poštev," pove Čadež.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Bili smo prvi v Sloveniji, celo v Jugoslaviji"

Prvi so bridž začeli igrati v Angliji. Mariborski klub pa je je bil registriran leta 1958 in velja za prvi bridž klub v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji. Ustanovili so ga mariborski intelektualci. "Najbolj izpostavljeni so bili doktor Nemec, profesor Venturini in doktor profesor Klasinc. Takrat je bridž veljal za buržoazno igro, ampak izjema je bila v Mariboru, kjer je imel partijsko podporo. Takratni sekretar je igral bridž in so ga zato v tistih časih, ko je bil bridž prepovedan kot buržoazna igra, v Mariboru celo nekako gojili. Tudi v prostorih UDBE so ga igrali. Je pa res, da se je leta 1958 ustanavljalo še nekaj drugih klubov, ampak očitno so bili naši malo hitrejši in so za kakšen mesec prehiteli Zagrebčane in Beograjčane," razlaga Čadež.

Klub, ki danes šteje 35 članov, tako letos obeležuje 65 let delovanja. Ob jubileju so se odločili, da organizirajo velik mednarodni turnir, pove Igor Domanjko, ki zadnji dve leti opravlja funkcijo predsednika kluba.

"To je zavidljiva obletnica. Kot je že prej Edo omenil - bili smo bili prvi v Sloveniji, celo v Jugoslaviji. Na turnir smo povabili goste iz Hrvaške, iz Avstrije - imamo tudi sodelovanje s klubom iz Avstrije, in so se odzvali. Danes imamo 32 parov, to je 64 udeležencev in smo zelo zadovoljni. Tako da mislim, da bomo kar prijetno obeležili to našo lepo obletnico," pove Domanjko pred pričetkom turnirja.

Edvard Čadež in Igor Domanjko. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Edvard Čadež in Igor Domanjko. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

K igri želijo pritegniti tudi mlajše obraze

Mednarodni olimpijski komite priznava bridž kot šport. V številnih evropskih državah je del izobraževalnega procesa, od lanskega študijskega leta pa ga poučujejo tudi na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko. Igra, ki skrbi za trening možganov, pa je sicer v Mariboru še vedno premalo prepoznana s strani mlajših generacij.

"Kar se tiče našega kluba in mislim, da je tudi v drugih klubih podobno, je največji problem najprej prostor, ker moramo neprestano iskati nove prostore, saj se lastniki menjujejo, bridžisti pa potrebujemo malo večji prostor za vsaj pet do deset igralnih miz. Drugi največji problem, vsaj za naš klub, pa je pomlajevanje. Karte so vedno veljale za nekaj, kar ni najbolj zaželjeno niti pri otrocih, niti pri odraslih. Tukaj gre izrazito za um in razum ter druženje. In to vcepiti današnji družbi je izredno težko. Potrebno je imeti potem tudi dobre učitelje, Edo je eden takšnih, in pa seveda tudi veliko propagando. Sredstva so omejena in danes se v to le redko vlaga, skorajda nič. Smo pa se začeli povezovati z univerzo, ker bi radi, da pridemo tudi kot dodani predmet, ampak zaenkrat je ta pot malo dolga," pove Domanjko.

Mariborski bridž klub zato medse vabi vse, ki si želijo spoznati skrivnosti te miselne igre. "Vsak petek imamo klubski turnir, ki je tudi slovenski turnir za rang Slovenske bridž zveze. Vsako sredo pa imamo učne ure. Trenutno se nahajamo v Hotelu Arena, kjer so nam ponudili svoje prostore. Prej pa smo bili v Hotelu Piramida, ki je zdaj žal zaprt," še doda sogovornik. Ob tem dodaja, da jih lahko kontaktirate tudi na njihovi spletni strani. Še posebej pa bodo veseli mlajših generacij, ki bi jim lahko igra postala izziv.