V zobozdravstveni ambulanti Alenke Krabonja v teh dneh pripravljajo vse potrebno, da bodo lahko v ponedeljek na stol sedli prvi pacienti. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
V zobozdravstveni ambulanti Alenke Krabonja v teh dneh pripravljajo vse potrebno, da bodo lahko v ponedeljek na stol sedli prvi pacienti. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

V Mariborskem zdravstvenem domu so včeraj začele delati specialistične zobozdravstvene ambulante, jutri, v četrtek, pa bo steklo delo tudi v vseh drugih zobozdravstvenih ordinacijah mariborskega zdravstvenega doma. Zobozdravniki, zlasti koncesionarji, ki bodo delo začeli večinoma prihodnji teden, pa opozarjajo na stroge pogoje dela in velike dodatne stroške za potrebno zaščitno opremo.

V zobozdravstveni ambulanti Alenke Krabonja v teh dneh pripravljajo vse potrebno, da bodo lahko v ponedeljek na stol sedli prvi pacienti: "Med temi, ki bodo prvi na vrsti, bodo tisti, ki so bili vmes na vstopni točki v urgentni ambulanti v Mariboru, ker imajo odprte zobe, nekateri že dva meseca skoraj." Čakalna knjiga se je v dveh mesecih precej odebelila in zaostanek bo težko nadoknaditi, opozarja sogovornica. Ob tem dodaja: "Zavarovalnica nam je postavila pogoj, da dvomesečni izpad storitev nadomestimo do novega leta, če ne, čas nadomeščanja storitev ukine." To pa pomeni, da bi pacienti ostali brez storitev, zato: "Apeliramo na zavarovalnico, naj ta rok podaljša vsaj do konca junija naslednje leto."

V mariborskem Zdravstvenem domu imajo, kot pravi direktor Jernej Završnik, za delo v 52-ih zobnih ambulantah, ki bo v celoti steklo jutri, v četrtek, osebne zaščitne opreme za prihodnjih 14 dni dovolj, a tako kot koncesionarje jih skrbijo dodatni stroški: "Za nas to pomeni velike dodatne stroške. Praktično pridejo te številke na nekaj 10 evrov za enega zobozdravnika na dan, ob tem, da moramo računati, da imamo še zobno asistentko."

Pričakujejo, da bodo osebno varovalno opremo za čas razglašene epidemije dobili iz blagovnih rezerv. Doslej – tako Krabonjeva - niso dobili še ničesar.