Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poletne počitnice so za bodoče dijake in študente tudi čas, ko si priskrbijo katero od štipendij, če seveda izpolnjujejo pogoje. Največ jih prejema štipendijo iz različnih državnih virov, ena od možnosti pa je tudi kadrovska štipendija, ki jih razpisujejo nekatera podjetja. Največ razpisov je objavljenih prav v avgustu, višina kadrovskih štipendij pa se giblje od 100 do 1000 evrov.

Kadrovske štipendije veljajo za najvišje v državi. Podjetja pa si si z njimi skušajo pridobiti bodoče zaposlene, ki jih na trgu dela primanjkuje.

V Talumu za novo šolsko leto razpisujejo 13 štipendij, največ za poklicno izobraževanje, nekaj pa tudi za srednje- in visokošolsko, pojasnjuje vodja kadrovske službe Darja Vodušek Vtič: "Razpisujemo štipendije za metalurškega tehnika, strojnega tehnika, elektrikarja, elektrotehnika, oblikovalca kovin-orodjarja, mehatronika operaterja in za študenta programa magister inženir metalurgije in materialov." Višina Talumove štipendije je odvisna od šolskega uspeha in se giblje med 150 in 250 evri.

V Impolu so razpisali 20 štipendij, največ za program metalurški tehnik, ob tem pa še za programe inženirstvo materialov, strojništvo ter računalništvo in informacijska tehnologija. "Višina štipendije za srednješolsko izobraževanje je okrog 120 evrov in raste skladno z rastjo minimalne plače, za študijske programe pa približno 360 evrov, ob tem pa si štipendist lahko s šolskim uspehom štipendijo zviša še za 40 odstotkov," dodaja predstavnica za odnose z javnostmi v skupini Impol Nina Potočnik.

Kar 1000 evrov štipendije pa podeljuje NLB, in sicer študentom računalništva. Vodja kadrovskega oddelka NLB Zorica Jerič: "Razpisujemo tri štipendije za študente različnih smeri, od podatkovnih ved in računalništva z informatiko, do upravne informatike in podatkovnih znanosti. "

Štipendisti v podjetju vsako leto praviloma opravijo enomesečno prakso, po koncu šolanja pa se v njem tudi zaposlijo.