Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Zveza društev Moja Mura je na okrožno sodišče v Mariboru 8. marca vložila tožbo zoper podjetje Kogal, ki omenjeni obrat upravlja. Prepričani so, da obrat ne izpolnjuje zakonskih pogojev za delovanje in ogroža celotno porečje Mure, in pričakujejo, da jim bo sodišče pritrdilo in ustavilo delovanje.

Kompostarna Ceršak je na otoku v reki Muri nakopičila že 200 tisoč ton odpadkov, ki onesnažujejo okolico in ogrožajo tako bližnji vodni vir kot celotno območje Mure, poudari predsednik Moje Mure Samo Tuš: "Ta deponija odpadkov, namerno ne uporabljam besede kompostarna, je ena največjih ekoloških bomb v tem delu Evrope. Še največji paradoks pa je, da je vse skupaj na območju Nature 2000."

Predvsem pa obrat povzroča nevzdržne življenjske razmere prebivalcem Ceršaka; že leta glasno opozarjajo, da ne izpolnjuje osnovnih pogojev, ki jih nalagajo zakon o varstvu okolja, uredba o odpadkih in okoljevarstveno dovoljenje. V številnih nadzorih je nepravilnosti odkrilo več inšpekcijskih organov in naložilo njihovo odpravo, zgodilo pa se ni nič, opozarja vodja CI Marija Janžek: "Inšpekcije so izdale že kup odločb, med drugim, da je tehtnica črna gradnja, ki je ne bi smeli uporabljati, naložili so, da se odstrani naloženi mateiral na območju nekdanjega gozda, ki so ga nezakonito posekali. Mi vemo, da materiala ne odvažajo."

Ker učinka ni bilo, je zdaj v imenu prebivalcev ob reki vložila tožbo zveza društev Moja Mura. Samo Tuš: "Od sodišča pričakujemo, da ustavi delovanje tega obrata na otoku v reki Muri. Moramo vedeti, da je na tej deponiji zdaj že za 200.000 ton odpadkov, kar je za dve največji ameriški letalonosilki. In če pride do le malo višjih voda, ko so bile lani, bo naša ledvica Prekmurja in Prlekije onesnažena."

V podjetju Kogal so pojasnili, da bodo vsebino tožbe lahko komentirali, ko jo bodo prejeli.