Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Mariborska občina je v javno razgrnitev poslala dopolnjen osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za gradnjo najemniških stanovanj za mlade v Dvoržakovi ulici. Gradivo bo do 30. januarja razgrnjeno na občinskem spletišču, v prostorih občinskega sektorja za urejanje prostora na Grajski ulici 7 in na sedežu mestne četrti Magdalena, kjer bo prihodnjo sredo (18. 1. ob 16.00) tudi javna obravnava. Uradnih pripomb za zdaj še ni bilo, je pa svoje nasprotovanje projektu že izrazila civilna pobuda.

Gradnja 60 stanovanj bi po mnenju civilne pobude preobremenila gosto naseljeno in prometno sosesko, pravi predstavnica Majda Gorjup:

"Tu ne gre za gabarite, kot jih vidimo danes, ampak za širitev objekta, ne samo v višino, ampak tudi v dolžino in širino. Objekt bi posegel na zelenice s prekrasnimi drevesi in se razširil skoraj do parka."

Objekta bosta imela lastne garaže, na občini pa pojasnjujejo, da načrtujejo obsežne prilagoditve okoliških prometnic. Po potrebi obljubljajo tudi nadgradnjo okoliške izobraževalne in zdravstvene ponudbe.

Na kritike o neracionalnosti pa se v stanovanjskem skladu sklicujejo na predinvesticijsko zasnovo, ki dokazuje upravičenost. Direktorica Irena Španinger:

"Da pa so se cene, odkar smo mi začeli razmišljati o investiciji, dejansko dvignile z okvirnih - med 6 in 7 milijoni evrov - zdaj že na 10, pa to ni stvar našega slabega načrtovanja, ampak je odraz trenutnih razmer na trgu."

Višine zadolževanja še ne poznajo, saj čakajo morebitne vladne ukrepe.

Iniciativa opozarja še na domnevno sporno pridobitev nepremičnin, ki bi jih porušili zaradi gradnje. Objekt nekdanje banke naj bi odkupili za višjo ceno od sosednjega, večjega objekta, in to od zasebnega podjetja tudi z menjavami za stanovanja in zemljišča pod Pohorjem. Direktorica nepravilnosti zanika:

"Zato, ker sta bila oba nakupa predmet rebalansa poslovno-finančnega načrta sklada v letu 2020, ki je bil sprejet na svetih mariborske in okoliških občin."

Gradnjo želijo začeti prihodnje leto.