Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Mariboru so danes ukinili točko za testiranje na covid na Cesti proletarskih brigad, testiranje pa so preselili v prostore Zdravstvene postaje Tezno. Ker je zaradi pridobljene zaščite in mutacij virus postal manj nevaren, ga v Sloveniji od 1. aprila obravnavamo enako kot druge okužbe dihal. Poživitveno cepljenje strokovnjaki priporočajo starejšim in kroničnim bolnikom.

Testiranje na covid v Mariboru po novem poteka v ZP Tezno, ob delavnikih od 8h do 12h. Razlog za spremembo je navodilo pristojnega ministrstva in upad števila testiranj, pojasnjuje pomočnik direktorja mariborskega ZD Aleksander Jus.

Še pred zaprtjem covidne točke so na njej na dan testirali do 100 oseb s hitrimi in do 15 s PCR testi, pričakujejo, da bo to število še upadlo. Na test pacienta napoti zdravnik, vse obravnavajo v običajnih ambulantah, nošenje zaščitne obrazne maske pa je v prostorih ZD Maribor priporočeno.

Izolacije za pozitivne z aprilom ni več, pojasnjuje predstojnik mariborske enote NIJZ epidemiolog Zoran Simonović: "To pomeni, da dokazano pozitivna oseba s simptomi odide v bolniški stalež in ostane doma, tako kot pri drugih respiratornih okužbah."

Svetovna zdravstvena organizacija je v posodobljenih smernicah za cepljenje navedla, da zdravi odrasli ne potrebujejo več kot treh odmerkov. Komu pa priporočajo poživitveno cepljenje? "Za starejše od 60 let in kronične bolnike je predvideno, da bo potrebno jesensko poživitveno cepljenje z novim cepivom, ki bo prilagojeno takrat prevladujoči različici virusa," še dodaja Simonović.

O spremembah pri spremljanju in obravnavi okužb s covidom smo govorili tudi v torkovi Radijski tribuni, ki ji lahko prisluhnete na povezavi.

Covid po novem obravnavan kot druge okužbe dihal