Foto: Osebni arhiv/Občina Ruše
Foto: Osebni arhiv/Občina Ruše

Dela po celotni dolžini Dravske kolesarske poti se nadaljujejo. Trenutno sta tam dve gradbišči. Dela izvajajo na trasi Ruše-Maribor in na mostu čez Dravo v Rušah, kjer bodo v okviru prenove uredili varne kolesarske povezave.

Kolesarska pot skozi občino Ruše je že skoraj pripravljena, v Limbušu pa končujejo umeščanje kanalizacije v prostor. Sledila bodo končna dela za kolesarsko pot, pravi Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencije za Podravje-Maribor, ki koordinira projekt: »Računamo, da bi lahko v roku dveh mesecev končali vsa dela v Mestni občini Maribor in tako vzpostavili sklenjeno, varno kolesarsko pot na relaciji Limbuš-Ruše.«

Pred kratkim je mariborska občina v sodelovanju z Dravskimi elektrarnami uredila kilometrsko pot po nasipu v Melju. »Tako bodo še letos kolesarji preusmerjeni na to novo pot in se tako umaknili od zelo prometne ceste, ki poteka skozi Melje,« še pojasnjuje Rozman. Mdr. so dela predvidena tudi na delu poti med starim in dvoetažnim mostom in bodo podprta z evropskim denarjem.

Trenutno nadaljujejo projektiranje na treh odsekih poti – v Dupleku, Lovrencu na Pohorju med Ruto in Falo ter v Ormožu ob železnici. Za dva dela, v občini Muta ter med Radljami in Podvelko, na odseku Vas-Brezno, so prav tako pridobili evropski denar in graditi bi lahko začeli še letos. V zadnjih petih letih so uredili in od cest umaknili okoli 60 od 145 kilometrov kolesarskih povezav, v petih letih pa nameravajo urediti vse ključne dele Dravske kolesarske poti.

V sklopu projekta Naša Drava so v zadnjih mesecih v občinah ob reki uredili več kot deset novih počivališč za kolesarje enotnega izgleda, v skladu s smernicami Dravske kolesarske poti. V začetku leta pa so na 27-ih lokacijah postavili informativne table, kjer so ob podatkih o poti vključeni še ponudniki tako imenovanega Drava bike inkubatorja, dosegljivi tudi na spletu.