Finančne težave, izolacija, stres so težave, ki negativno vplivajo na psihosocialno zdravje, epidemija pa jih je le še poglobila, zato je nastal projekt Naprej, katerega cilj je razviti Program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganja. Nosilec projekta je Zavod Prizma.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Temelj za dolgoročni uspeh podjetij je dobro duševno zdravje zaposlenih, pravi Monika Ficjan z Izobraževalno raziskovalnega inštituta Ljubljana: »Kar lahko povemo, je, da se je že v začetku projekta pokazalo, da podjetja temu področju namenjajo več pozornosti kot nekdaj. Pričakujemo, da bodo podjetja temu problemu namenjala še več pozornosti.«

V raziskavi projekta Naprej se je pokazalo, da se odstotek bolniškega staleža viša in trajanje bolniškega staleža zaradi vedenjskih in duševnih motenj daljša: »V zadnjih treh letih delodajalci finančno niso več vlagali v ukrepe duševnega zdravja,« še opaža Monika Ficjan.

Razlogov za uvedbo takšnega projekta je veliko, od tega, da se spreminjajo načini dela, pogodbena razmerja in tempo življenja, vmes je prišla še pandemija, vse to pa pušča posledice na zaposlenih: »Delodajalci se čutijo nemočne, saj ni nekih orodij pomoči, ki bi jim pomagali pri obvladovanju teh dejavnikov,« pravi vodja projekta Naprej Vanja Hazl.

Razmere v podjetjih kažejo, da se delovna sila stara in da so zato pred njo novi izzivi: »To pa so vse večja digitalizacija, fleksibilnost, večopravilnost.«

Namen projekta je bil ponuditi delodajalcem celovit pristop za prepoznavanje in obvladovanje psihosocialnih dejavnikov tveganja. Stal je tri milijone in pol evrov, traja pa od oktobra 2017 do septembra letos.