Foto: Dnevi poezije in vina
Foto: Dnevi poezije in vina

Danes se na Ptuju in še v 18 drugih krajih po Sloveniji ter tudi v Avstriji in na Hrvaškem začenja festival Dnevi poezije in vina. Pesniki iz 16 držav se bodo predstavljali na več kot 60 dogodkih največjega in najprepoznavnejšega mednarodnega pesniškega festivala v tem delu Evrope. Tokratni častni gostje so srbska pesnica Radmila Lazić, kitajski pesnik Bei Dao in letošnji avtor Odprtega pisma Evropi Ilija Trojanow.

Dnevi poezije in vina so največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope. Festival je v triindvajsetih letih v Slovenijo pripeljal že skoraj petsto vrhunskih pesnikov z vseh koncev sveta. Prvim pesniškim branjem je bilo že mogoče prisluhniti v nedeljo v Petanjcih, uradno odprtje festivala pa bo torej danes na Ptuju z branjem Odprtega pisma Evropi.

Odprto pismo Ilije Trojanowa

Odprto pismo je letos spisal večkrat nagrajeni bolgarsko-nemški romanopisec, esejist in prevajalec Ilija Trojanow. Letošnji jezik v fokusu je nemščina, zato gostijo več avstrijskih in nemških pesnikov.

Eden od dogodkov poteka v Pavlovi hiši v Potrni na avstrijskem Štajerskem. Čez mejo bodo segli tudi v Varaždin, s pesniškim branjem v tamkajšnjem samostanu.

Edinstveni, največji in najprepoznavnejši pesniški festival v tem delu Evrope je vsako leto programsko razkošnejši: letos se tako širi v skrivnostni samostan Žičko kartuzijo, prvič bodo festival napovedali Večeri pred Dnevi, poleg večernih koncertov in intimnih branj na zasebnih vrtovih starega mestnega jedra Ptuja, ki vrata svojih visokih zidov odprejo samo za poezijo in ljubitelje poezije, pa bodo festival obogatili mladi.