Dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana je Peter Boštjančič. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana je Peter Boštjančič. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

V ponedeljek se bo v Mariboru začelo 55. Borštnikovo srečanje, pomemben uvod vanj pa je uradna razglasitev letošnjega prejemnika Borštnikovega prstana. Največjo nagrado za igralsko ustvarjanje letos prejme Peter Boštjančič, upokojeni igralec Drame SNG Maribor, so to dopoldne sporočili iz mariborskega gledališča.

Peter Boštjančič se je na študij dramske igre vpisal po študiju primerjalne književnosti, še na akademiji je za vlogo Hamleta dobil študentsko Prešernovo nagrado, pet let pozneje pa za isto vlogo v celjskem gledališču, kjer je deloval 17 let, Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Sledila so mnoga druga igralska priznanja in nagrade, Shakespeare je ostal Boštjančičev najljubši avtor, gledališki oder pa največja ljubezen, večja od filma, četudi je s svojimi vlogami pomembno zaznamoval tudi to zvrst. "Moja ljubezen je absolutno gledališče. Oder je nekaj, kar je fascinantno. To je tako kot življenje. Zavesa se dvigne, na koncu pade. To gre v duše, glave, publike. In potem pride nova predstava in se začne vse znova. Kot mi - se rojevamo in umiramo," pravi Boštjančič.

Peter Boštjančič je v preteklosti povedal, da se nima za umetnika, ampak za delavca in da se je spopadal z vlogami, kot da gre za življenje ali smrt. Oboje je zagotovilo za odličen igralski izdelek, da so pri tem izrednega pomena globok razmislek in čustva, pa je gledališkemu podmladku posredoval tudi kot mentor v Studiu gledališče, ki ga je ustanovil leta 1998. Letošnjega lavreata bodo s prstanom počastili na sklepni slovesnosti festivala, v nedeljo, 25. oktobra.