Tako so pred nekaj leti kanalizacijo gradili v Limbušu.  Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Tako so pred nekaj leti kanalizacijo gradili v Limbušu. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

K finančnim težavam mariborske občine veliko prispevajo tudi neplačane obveznosti države za projekte, pri katerih je občina upravičena do sofinanciranja. Eden takih je projekt aglomeracije, v okviru katerega gradijo večino še manjkajoče mariborske kanalizacije.

11 milijonov evrov vreden projekt, ki bo pripeljal 24 kilometrov manjkajoče kanalizacije v Limbuš, Laznico, Pekre, Hrastje, Kamniško grabo, Malečnik in Trčovo, se bliža koncu. A občina je pogodbo za skoraj 6-milijonsko evropsko sofinanciranje, ki naj bi ga nakazalo Ministrstvo za naravne vire in prostor, prejela šele prejšnji teden. Podžupan Samo Peter Medved:

"Tudi s tem bo zmanjšan likvidnostni pritisk na Mestno občino Maribor, ki je ta trenutek zalagala sredstva. Zdaj imamo končno možnost ta sredstva tudi koristiti."

Oddahnili so si tudi tisti, ki so iz projekta gradnje manjkajoče kanalizacije za zdaj izpadli, dodaja podžupan:

"Iz istega ministrstva smo dobili tudi zelo razveseljujočo, dobro novico za sofinanciranje dograditve kanalizacije v Razvanju, pa tudi druge komunalne infrastrukture, tudi vodovoda."

Obetajo si sofinanciranje v višini skoraj 800 tisoč evrov, 2,6 milijona evrov, kolikor morajo zagotoviti sami, pa bodo vključili v proračuna za prihodnji dve leti.