Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po podatkih Centra za transfuzijsko medicino mariborskega kliničnega centra, kamor spadata še enoti v Murski Soboti in na Ptuju, so zaloge krvi v severovzhodni Sloveniji trenutno stabilne. Ker pa se lahko to spremeni že v nekaj urah, se tudi v času dopustov ves čas trudijo privabljati darovalce krvi. Tudi zato, da ne bi v jesen, ko bodo potrebe po krvi zaradi izvajanja nenujnih zdravstvenih posegov še večje, vstopili brez zadostne količine krvi.

Zaradi epidemije covida-19 se je spremenil tudi način darovanja krvi. Vsi krvodajalci se morajo naročiti, ne glede na to, ali želijo kri darovati v Centru za transfuzijsko medicino, ali na terenskih akcijah. Tudi stalne krvodajalce k darovanju krvi pozivajo s sms sporočili. Predstojnica Centra za transfuzijsko medicino mariborskega UKC Bojana Bizjak: "Odzivnost na smse je vseeno majhna, tako da mislim, da je potrebnega kar veliko truda, da imamo vsaj približno stabilne zaloge krvi."

Celo poletje v severovzhodni Sloveniji skupaj z Rdečim križem organizirajo tudi terenske krvodajalske akcije, za jesen pa že načrtujejo tudi akcije po srednjih šolah, pojasnjuje Bizjakova: "Nasploh nam v letošnjem letu, oziroma odkar je korona, manjkajo mladi, tisti prvi krvodajalci, ki so tako dragoceni za vzdrževanje naše baze." Glede katere sekretar mariborskega Rdečega Križa Metod Dolinšek pravi: "V zadnjih desetih letih se je baza krvodajalcev na našem področju razpolovila."

Razlogi za to so staranje, odhajanje ljudi na delo v sosednjo Avstrijo in tudi nerazumevanje delodajalcev. Zato Dolinšek meni, da je treba nujno povečati pomen krvodajalstva, kot prostovoljne dejavnosti: "Da pa lahko to dosežemo, je treba uporabiti tudi nekatere vzvode, ki bodo ta pomen in vrednost tudi dejansko potrdili," še pravi Dolinšek.

To pa so denimo sofinanciranje dodatnega zdravstvenega zavarovanja krvodajalcev in dodatni rutinski zdravstveni pregledi zanje. Vse to bi ob povečanju sredstev za promocijo krvodajalstva pripomoglo k reševanju težav z zalogami krvi, ki smo jim priča vsake toliko časa.