Vrata novega doma za starostnike v Lenartu, ki so ga poimenovali Sveta Agata, ostajajo zaprta. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Vrata novega doma za starostnike v Lenartu, ki so ga poimenovali Sveta Agata, ostajajo zaprta. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

Vrata novega doma za starostnike v Lenartu, ki so ga poimenovali Sveta Agata, ostajajo zaprta. Gre za objekt nekdanjega hotela Črni Les, ki je popolnoma prenovljen in namenjen oskrbi starejših, predvsem oseb z demenco. Otvoritev sodobno opremljenih prostorov so zaradi koronavirusa prestavili na prihodnje leto.

V domu starostnikov Svete Agate do danes ni bival še nihče. Lepo urejeni prostori samevajo, 19 sob pa je pripravljenih za osebe, ki v času odrejene karantene ne morejo bivati doma. V vseh prostorih veljajo strogi ukrepi za preprečevanje možnosti prenosa okužbe, aktivirano pa je posebno prezračevanje.

Kot je povedal direktor doma Zlatko Gričnik, so v novi enoti vzpostavili rdečo cono za morebitne okužene osebe iz doma starostnikov Svetega Lenarta. "Novi objekt je zgolj dva kilometra oddaljen od doma Svetega Lenarta, v primeru okužbe bomo tako lahko ločili zaposlene in logistične poti."

V prostorih Svete Agate bo sicer lahko bivalo 70 starostnikov. "Dom ima pet bivalnih enot po 12 stanovalcev, večina sob je enoposteljnih z lastno kopalnico in izhodom na prosto. Dve sobi sta namenjeni paliativni oskrbi, za tiste, ki se poslavljajo od življenja, pa so uredili tako imenovano negovalno oazo," pojasni Gričnik. V okviru doma bo deloval tudi dnevni center za starejše in otroški vrtec za otroke zaposlenih.