Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Potem ko si mariborski župan Saša Arsenovič pred januarsko sejo mestnega sveta ni pridobil soglasja za letošnji rekordni proračun in je predlog umaknil, zdaj na svetniške mize pošilja nov predlog, ki pa se od prvotnega bistveno ne razlikuje. Njegova vrednost, 192,58 milijona evrov je od prvotne še nekoliko višja, enako ostaja tudi rekordno zadolževanje v višini 27 milijonov evrov. Ob tem svetnikom predlaga še sprejetje proračuna za prihodnje leto v vrednosti 142 milijonov evrov. Za komentar smo prosili največje svetniške skupine.

V Listi Franca Kanglerja, SDS in SD predloge proračunov še preučujejo.

Svetnike Gibanja Svoboda, ki se z županom že od volitev dogovarjajo o vstopu v koalicijo, a zaveze še niso sklenili, pa skrbi predvsem prihodkovna stran, ki je po njihovem prenapihnjena in si prizadevajo za realnejši okvir, pravi svetnica Karin Jurše:

"Ne pa, da bomo potem drugo leto ugotovili, da smo zapečateni z vsemi krediti, ki jih bomo vzeli letos (27 milijonov), 4 milijone pa še prihodnje leto, in izkoristimo celoten kreditni potencial do leta 2031."

Opozarja na naraščajoče stroške investicij, plač in energentov. Presojo, katere postavke na odhodkovni strani bi znižali, pa prepuščajo županu in strokovnim službam. Dokončne odločitve o podpori še niso sprejeli.

Nad neugodno likvidnostno situacijo so zaskrbljeni tudi v Listi kolesarjev in pešcev, a podporo proračunu napovedujejo, saj bi drugačnega v času inflacije in velikega investicijskega cikla težko sprejeli, pravi Josip Rotar:

"Sam napovedujem, da bo proračun potreboval še določene rebalanse, ker ne moremo že danes predvideti gibanja stroškov in cen do konca leta, sploh pa ne do konca leta 2024."

Dodaja, da občino v neugoden položaj postavlja tudi naraščajoča podfinanciranost s strani države in opozarja, da bo prodaja Farmadenta, predvidena za prihodnje leto, najbrž nujna. Kljub povečanju sredstev za preplastitve cest pa kritizira znižanje nekaterih postavk na področju kulture in mladine.

Svetniki bodo o dveletnem proračunu razpravljali 28. 2.