Foto: Občina Duplek
Foto: Občina Duplek

Dupleški občinski svetniki so v začetku tedna zasedali na četrti redni seji in potrdili več investicijskih projektov. Na šoli v Spodnjem Dupleku bodo še letos prenovili jedilnico in knjižnico, v naslednjem letu pa dozidali vrtec in uredili šolsko kuhinjo, kjer dnevno pripravijo 750 obrokov za šolajoče in vrtčevske otroke. V načrtu je še izvedba vzdrževalnih del na grajski zidanici, urediti pa želijo tudi sprehajalno pot okrog jezera v gramoznici.

Vrtec v Spodnjem Dupleku bo z načrtovano dozidavo dobil ustreznejše prostore. Pridobili bodo štiri igralnice s sanitarijami in skupno igralnico.

Naložba, ki vključuje tudi posodobitve šolskih prostorov, je ocenjena na slabe štiri milijone evrov. »Zagotovljenih imamo dober milijon sofinancerskih sredstev, in sicer v obdobju treh let. Obstoječo jedilnico bomo povečali na način, da jo bomo pridružili prostorom današnje knjižnice, knjižnico pa bomo preselili nad jedilnico, kjer imamo. Nad jedilnico imamo namreč trenutno stekleno streho in to bomo nadgradili z jekleno konstrukcijo. Na ta način bomo pridobili nov prostor v nadstropju, v katerega bomo preselili knjižnico. V okviru projekta bomo izvedli tudi prizidavo in rekonstrukcijo celotne kuhinje,« je povedala direktorica občinske uprave Natalija Jakopec in dodala, da jo bodo izvedli v treh fazah: »V letošnjem letu želimo v času poletnih počitnic izvesti rekonstrukcijo knjižnice in jedilnice, v prihodnjem letu pa se želimo lotiti prizidave kuhinje z namestitvijo nove tehnološke opreme in pa pričeti s prizidavo vrtca. Ker sama prizidava vrtca ne bo toliko vplivala na vzgojno izobraževalni proces, jo lahko potem tudi zaključimo v letu 2025.«

Nadaljevanje obnove grajske zidanice bo odvisno od uspešnosti razpisa. Zahtevna sanacija zidov in tal je ocenjena na okoli 430 tisoč evrov. »Tako da bi že z nekaj deli lahko pričeli letos, dokončali bi jih v prihodnjem letu.« Prihodnje leto pa želijo urediti še območje okrog jezera v Rekreacijskem centru gramoznica.

Izvedba projekta Drava – učilnica za življenje bo odvisna od uspešnosti razpisa na gospodarskem ministrstvu, z njim pa želijo urediti sprehajalne poti okoli jezera in parkirišča: »Ob sprehajalni poti bomo namestili urbano opremo. V delu kjer je motorični park že zdaj vzpostavljen tudi javno razsvetljavo in lesene hiške za lokalne ponudnike. Na več lokacijah okrog jezera bodo postavljeni podesti z razgledišči za opazovanje živali in narave.«

Oblikovali bodo tudi dva nova turistična produkta – vožnjo z ranco in multimedijsko doživetje v navidezni resničnosti. Načrtujejo še aktivnosti, poimenovane igre mojega otroštva, pa jogo na vodi in osvežilno branje za vse generacije.