Dvorec Viltuš v Občini Selnica ob Dravi, ki je kulturni spomenik državnega pomena in v državni lasti, je v zelo slabem stanju. V preteklih letih so ga vandali tudi povsem izropali, a zdaj bi lahko, kot kaže, v kratkem le dočakal vsaj statično obnovo.

Država je v obnovo in investicijsko vzdrževanje gradu v zadnjih 23-ih letih vložila pol milijona evrov. Tako so pred manj kot desetletjema obnovili streho, pet let nazaj pa so zaradi razrasta hišne gobe in poslabšanega statičnega stanja opravili nujna vzdrževalna dela. Projekt za obnovo statične sanacije dvorca je bil izdelan že leta 2003, 13 let kasneje pa noveliran, takrat so obnovili tudi gradbeno dovoljenje.

Pred kratkim se je vodstvo občine Selnica ob Dravi, ki si že vrsto let prizadeva za celovito obnovo graščine, sestalo s predstavniki ministrstva za kulturo, kjer so po sestanku sporočili, da bodo nemudoma pristopili k pridobivanju ustrezne dokumentacije za statično sanacijo dvorca, kar da naj bi trajalo tri do štiri mesece, možnost podaljšanja obstoječega gradbenega dovoljenja pa izdajatelj, to je Upravna enota Ruše, še preverja. Občina Selnica ob Dravi bo zdaj s sogovorniki v regiji poiskala primerne programe za dvorec, ki se mu očitno nasmiha obnova. Država je namreč zahtevala, da se dvorcu, v kolikor bi ga v celoti obnovili, poiščejo ustrezne vsebine in da zaživi. Kot še pojasnjuje županja Vlasta Krmelj, je imela država v preteklosti že nekaj slabih izkušenj – potem ko so graščine obnovili, so le-te začele spet samevati in propadati, saj niso imele ustreznih vsebin.

Okvirna ocena statične sanacije Viltuša po projektantski oceni iz leta 2015 znaša 600 tisoč evrov, ministrstvo pa naj bi storilo vse, da zagotovi denar za ta projekt. Krmeljeva ocenjuje, da bi za še precej časovno oddaljeno in nedorečeno celotno obnovo gradu sicer potrebovali vsaj 15 milijonov evrov.

Foto: Radio Maribor/Damjana Očko
Foto: Radio Maribor/Damjana Očko