V Energetiki Maribor letos načrtujejo več naložb, ključna bo širitev sistema daljinskega ogrevanja.

Najprej se bodo lotili naložbe daljinskega ogrevanja v Gregorčičevi ulici in priključitve objekta Mestne občine Maribor in Umetnostne galerije. Direktor Energetike Maribor Alan Perc pojasnjuje, da si bodo še letos prizadevali za priključitev SNG-ja. Vzpostavili bodo tudi večjo sončno elektrarno na objektih Energetike in njihovih parkiriščih. Načrtujejo tudi postavitev največje visokotemperaturne črpalke v Sloveniji: »Gre za področje Pristana. Zajemala bi energetski in vodni potencial reke Drave. Ta projekt je v zaključni fazi, čakamo pa na morebitne razpise države za subvencioniranje, ker gre za energetsko učinkovit objekt ter velik doprinos pri uvajanju obnovljivih virov energije v naš sistem.« Sončna elektrarna bo stala 200 tisoč evrov. Projekt črpalke ocenjujejo na okoli milijon in pol, za širitev vročevodnega sistema pa bodo odšteli 600 tisočakov.

Pripravljajo tudi rešitev za odpadno blato, pravi Perc: »Gre za investicijo v tehnologijo predelave blata. Zdaj jo umeščamo v prostor, DIIP je potrdil tudi mestni svet. Zdaj preučujemo tehnologije, pripravljamo dokumentacijo za pridobitev gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja.« S 3-milijonsko naložbo pri mariborski čistilni napravi bi se za končne odjemalce zmanjšali stroški, povezani z blatom.

15. januarja pa bo 16 od 60-ih zaposlenih v Energetiki prerazporejenih na Javni holding Maribor, ki združuje tukajšnja javna podjetja. Na holding se tako prenašajo skupne službe s področja financ, računovodstva, nabave in informatike.

Energetika Maribor je 3,2 milijona evrov vložila v boljšo izrabo energije za daljinsko ogrevanje. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Energetika Maribor je 3,2 milijona evrov vložila v boljšo izrabo energije za daljinsko ogrevanje. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec