Foto:
Foto:

.

Projekt, težek 12 milijonov evrov, bodo sofinancirali s 3,7 milijona kohezijskih sredstev in 5-milijonskim vložkom zasebnega partnerja, Petrola, izbranega na javnem razpisu. 11 osnovnih šol in 10 vrtcev bodo letos bodisi celovito energetsko obnovili bodisi jim sanirali kotlovnico. Dela se bodo začela konec aprila, pojasnjuje direktorica Energetske agencije za Podravje, kjer vodijo projekt, Vlasta Krmelj: "Prav zdaj se sestajamo s predstavniki šol in vrtcev, tako da bomo za vsak objekt posebej pripravili program in časovnico izvajanja, pri tem pa se bomo trudili, da pouk in delo ne bosta motena."

Tako bo večina del opravljenih poleti.

Na seznamu za energetsko sanacijo so tudi občinska stavba, Ledna dvorana in Dvorana Tabor. Seznam so sestavili na podlagi pričakovanih prihrankov. "Merilo pri izbiri stavb za energetsko sanacijo je bilo, katere bodo bodo po obnovi prinesle največji prihranek," dodaja Krmeljeva.

Prihranek pri energiji naj bi bil po obnovi 400.000 evrov na leto, če upoštevamo še stroške upravljanja, pa 700.000. Energetsko upravljanje omenjenih objektov bo namreč v prihodnjih 15. letih prav tako prevzel zasebni partner. "Skrbel bo tudi za servis, zamenjave razvetljave in izvajal redne remonte na ogrevalnih sistemih," našteva Krmeljeva.

Njegov zaslužek, ki pa je omejen, se bo financiral prav iz teh prihrankov, dodaja Krmeljeva.

Energetske prenove pa bi bile potrebne še nekatere druge mariborske šole. Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Damir Orehovec: "Zagotovo bo ta obnova prispevala k izboljšanju razmer, vendar ne odpravlja vseh težav."

Na občini pojasnjujejo, da še iščejo finančne vire za energetsko obnovo vrtcev in šol, ki tokrat niso prišli na vrsto, a jo potrebujejo.