Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Štajerska prestolnica je bila minuli vikend središče e-športa in igričarstva. V dvorani Tabor so na najdlje aktivnem e-športnem in gaming dogodku v Sloveniji našteli 300 gamerjev.

Kako spretni so, so dokazovali domači in tuji igralci iz Češke, Anglije, Avstrije in balkanskih držav. Od otrok do 35-letnikov, ki jim je bila skupna ljubezen do videoiger in večini predstavljanje z igralskimi vzdevki. "Najpopularnejša igra trenutno je Valorant, prvoosebna streljačina, zelo taktično za igranje. Reflekse moraš imeti na bivoju. Seveda, League of Legends, kot največji e-šport na svetu je močno zastopan in imamo v Sloveniji daleč najboljše igralce na Balkanu. Recimo najboljši dve balkanski ekip sta slovenski."

Na splošno je igričarka skupnost precej močna, je še ocenil organizator Samo Zavašnik. Tako kot v klasičnem športi so tudi slovenski e-športniki v svetovnem vrhu. Nad profesionalnimi ekipa bdi strokovno osebje: managerji, športni psihologi in trenerji. Ambrož "Phaxi" Hren: "Sem trener League of Legends slovenske ekipe, ki igra v balkanski ligi. Pripravljam jih na nasrotnike in na treningih simuliram, kako bo na tekmi. V tej smeri treniraš."

Za razvoj in napredovanje pa sta potrebna čas in trud, je povedal profesionalni igralec Tilen Grmek. "Da te opazijo moraš igrat dosti in biti v najvišjem rangu. Povabijo te na preizkus, če boš dober za ekipo. Če si jim všeč te vzamejo."

Pomembna je torej strast, še razmišlja, e-šport pa da se tudi v Sloveniji iz leta v leto bolj razvija.