Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Poslabšanje epidemičnih razmer je preprečilo tudi letošnja martinovanja na prostem, nekateri organizatorji so se odločili za spletne oblike. Vinarji zagotavljajo, da je narava poskrbela za odlično žlahtno kapljico, sicer po količini nekoliko manjšo, a po kakovosti vrhunsko.

Že drugo leto zapored organiziranih martinovanj ne bo. Tako v Mariboru kot na Ptuju so jih odpovedali že prejšnji teden, saj epidemične razmere množičnih druženj ne dopuščajo. Direktor mariborskega Zavoda za turizem Jure Struc: »Mislim, da je to zelo modra odločitev, nenazadnje je zdaj najbolj občutljiv čas.«
Martinovo je čas za oceno vinskega letnika, vinarji pa imajo letos lahko nasmeh na obrazu. Vodja laboratorija pri mariborskem Kmetijsko-gozdarskem zavodu Leonida Gregorič pove, da bo mogoče pridelati vina najrazličnejših kakovosti: «To se pravi, da lahko vinarji pridelajo vina nižje kakovosti, a večje količine, lahko pa se odločijo za vrhunska vina in vina posebnih kakovosti. »
Čeprav je vinograde po vsej državi spomladi prizadela pozeba, sta vinarjem šla na roko lepo poletje in dolga jesen. Tudi Robert Hafner od Svete Ane v Slovenskih goricah, pove, da je letošnji letnik res vrhunski, količinsko manjši, kakovost pa je vrhunska. In dodaja, da so vinogradniki trdoživi in vajeni prilagajanja; če jih ne uničijo pozebe, toče in druge ujme, jih tudi Covid ne bo.

Zaradi razmer poostreni nadzori

Čeprav si bo marsikdo danes ali konec tedna želel po tradiciji poskusiti mlado vino in ta dan oziroma vikend obeležiti s praznovanjem, tudi na kmetijskem ministrstvu glede na epidemiloške razmere v državi in vladne odloke pozivajo k odgovornemu ravnanju in upoštevanju omejitev. Ob tem so napovedali, da bodo v tem obdobju potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem odlokov, tako s strani inšpekcije za varno hrano kot tudi inšpektorata za kmetijstvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v gostinski dejavnosti, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Inšpektorji bodo opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in njihovih dodatnih lokacijah, v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah.