Foto: Leta niso ovira za pohod do Trikotne jase. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Leta niso ovira za pohod do Trikotne jase. Radio Maribor/Vesna Martinec

Ob današnjem svetovnem dnevu fizioterapije so strokovnjaki ponovno opozorili na kritično pomanjkanje fizioterapevtov v Sloveniji. Zaradi tega pacienti težko pridejo do terapij, številni si jo priskrbijo samoplačniško. Kadrovski normativi so zastareli in postavljeni veliko prenizko. V domovih za starejše je na 150 stanovalcev le en fizioterapevt.

En fizioterapevt na 150 starostnikov je občutno premalo, pove fizioterapevtka iz doma Idila Jasmina Rojs: "V našem domu je 165 stanovalcev in ena fizioterapevtka. Ti normativi so zelo zastareli."

Vsak dan izvajajo telovadbo za vse in individualne manualne, respiratorne in lokomotorne terapije tistim, ki jim to predpiše zdravnik. "Tisti, ki fizioterapijo nujno potrebujejo - to so po svežih poškodbah in boleznih in pridejo k nam neposredno iz bolnišnice, imajo fizioterapijo vsak dan. Ostali pa po zmožnostih. Mi temu rečemo vzdrževanje in kolikor zmoremo, toliko opravimo," pojasnjuje fizioterapevtka Mira Marko iz mariborskega doma SeneCura.

Za ustrezno obravnavo vseh bi v domovih potrebovali veliko več kot le enega fizioterapevta na 150 stanovalcev, zato upajo, da bodo pogovori med sindikati in vlado prinesli nove, ustreznejše normative. Še zlasti ker se je med epidemijo stanje starostnikov izrazito poslabšalo. "Obdobje, ko so bili naši stanovalci izolirani po sobah, je pustilo veliko negativnih posledic na lokomotornemu sistemu, zmanjšanju kondicije, tisti, ki so bili prej še gibčni, so postali okoreli," razlaga Jasmina Rojs.

In ker vsak korak šteje, so fizioterapevtke štajerskih domov za starostnike svoje stanovalce danes peljale na pohod do Trikotne jase, seveda tiste dovolj vitalne in mobilne. Tudi starostniki vidijo pozitivne učinke gibanja in so hvaležni za vsako minuto pri domski fizioterapevtki.