Pogle na nastajanje plezalnega centra v notranjosti objekta Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Pogle na nastajanje plezalnega centra v notranjosti objekta Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V Slovenski Bistrici gradijo sodobni plezalni center. Namenjen bo tako rekreativnemu kot tudi vrhunskemu športnemu plezanju. Projekt se navezuje na obnovo in dograditev Športne dvorane Bistrica, ki so jo odprli lani; vreden pa je pet milijonov evrov, od tega je polovico prispevala država. Plezalni center naj bi začel delovati jeseni.

Kot pojasnjuje župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar, gradnja plezalnega centra poteka po načrtih: "Po informacijah, ki jih imam, naj bi bila gradnja končana do konca prve polovice letošnjega leta. Odprtje naj bi sledilo poletnih počitnicah."

Objekt naj bi upravljal slovenskobistriški Zavod za šport. Sodoben plezalni center bo ustrezal standardom za izvedbo tekmovanj na najvišji ravni in bo zadovoljil potrebe tako rekreativnih, kot tudi športnih in profesionalnih plezalcev. Obenem bo namenjen drugim programom športne rekreacije, športne vzgoje in civilne zaščite, pa tudi gasilcem, reševalni službi, policiji in drugim. "Center bo omogočal tekmovanja ne samo državnega ampak tudi mednarodnega razreda, tako da je v tem smislu tudi turistično in gospodarsko zanimiv. V tem delu regije oziroma Slovenije bo edini tovrstni center. Zanj se že zanimajo tudi v drugih državah, recimo v Avstriji. Zanimanje je zelo veliko," je povedal Žagar.

Objekt je umeščen v športni park v Slovenski Bistrici, ob tribuni oziroma ob telovadnici za atletiko in bo razdeljen na več sklopov. "Omogoča celotni spekter plezanja. Stene so narejene za različne vrste in stopnje šolanja, usposabljanja. Maksimalna višina stene je 17 metrov," je še povedal bistriški župan Ivan Žagar.