Nad Mariborom se vije črn dim zaradi požara v mariborski Surovini. Do požara je prišlo ob 12. uri in 38 minut. Na prizorišču požara je tudi ekipa Radia Maribor, ki sproti obvešča o dogajanju.

14.35

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so sporočili, da bo inšpektor izvedel inšpekcijski nadzor takoj, ko bodo interventne skupine končale delo na požarišču. (vir: STA)

14.14

Iz Policijske uprave Maribor so sporočili, da gori v skladišču velikosti okoli 50 x 70 m. Gasilci so požar omejili, vendar ga še gasijo. Nevarnosti za okoliške stavbe ni več, saj imajo gasilci požar pod nadzorom. Po doslej zbranih podatkih ni bil nihče poškodovan, so še sporočili mariborski policisti. Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za okoli 3.000.000 evrov materialne škode.

Policisti so omejili dostop do kraja požara. Ta je dovoljen samo interventnim službam. Kot sporočajo iz PU Maribor, pa se na dovoznih poteh in v okolici kraja požara vseeno zbirajo radovedneži, ki s tem ovirajo delo gasilcev. Zaradi tega prosijo, da se ljudje, ki tam niso zaradi gašenja, umaknejo s pločnikov in cestišč in naj ne ovirajo dela interventnih služb. "Predvsem gasilci so na nujnih vožnjah, saj morajo s cisternami dovažati vodo za gašenje," izpostavljajo policisti.

Gasilci še enkrat pozivajo vse ljudi, naj zaradi gostega dima zaprejo vsa okna in vrata ter naj se ne zadržujejo na prostem in naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo dimu in plinom, ki se sproščajo.

14.05

Kot je za Radio Maribor povedal direktor podjetja Surovina Jure Fišer, se je razvil požar obsežnejših dimenzij: "Požar se je razvil hipno v hali za skladiščenje alternativnih goriv, ki so izdelane iz nenevarnih odpadkov. Razvoja požara nismo mogli preprečiti. Takoj smo poklicali gasilce. Okoliške prebivalce prosimo za razumevanje. Naj zapirajo okna, ostanejo doma in ne vdihujejo dima, saj pri gorenju lahko nastajajo škodljivi dimi."

Gori nova hala, ki je zaradi ognja zelo poškodovana, je še potrdil Fišer. Na vprašanje novinarja Dejana Rata, koliko odpadkov je na omenjeni lokaciji, pa je direktor Surovine dejal: "Požari, ki smo jih imeli v zadnjem obdobju so bili začetni požari, ki smo jih tudi obvladali. Požar, ki je nastal danes, je nekaj drugega. Sicer pa poslujemo z vsemi okoljskimi dovoljenji, skladiščene odpadke imamo v obsegih, ki nam jih dovoljuje zakon. S tega vidika nismo nič prekršili, dejstvo pa je, da v Sloveniji ni nikakršnih rešitev na področju sežiga odpadkov, kar je glavna težava. Odpadki predolgo tičijo pri nas, preden dobimo izvozna dovoljenja. Odkar je Madžarska zaprla svoja vrata, ima celotna Slovenija resne težave z izvozom odpadkov. Glavna težave je, da v Sloveniji nimamo samozadostnosti na področju ravnanja z odpadki, in dokler tega ne uredimo, bodo odpadki vedno problematični."

Najverjetneje je tudi tokrat, kot pri dveh manjših požarih v preteklih dneh, prišlo do samovžiga, je še povedal Fišer. V tem trenutku še ni mogoče govoriti o višini škode.

13.40

Iz podjetja Surovina so sporočili, da je prišlo do požara v skladišču nenevarnih odpadkov, pripravljenih za trdno gorivo: "Prihaja tudi do onesnaženja zraka zaradi dima, ki je nastal pri gorenju skladiščenih snovi. Požar gasijo intervencijske ekipe in skrbijo, da se požar ne bo razširil na okolje. Vse prebivalce naprošamo, da se ne približujejo in zadržujejo v območju požara, ker lahko pride tudi do eksplozij. Zaradi dušljivih plinov, ki nastajajo pri gorenju, vas prosimo, da ostanete v stanovanjih ter da zaprete okna in poslušate obvestila po lokalni radijski postaji, kjer vas bomo tudi obvestili, ko bo gibanje spet varno."

13.20

Vodja mariborske Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič je pozval prebivalce, da v okolici požara zaprejo vsa okna in se ne zadržujejo zunaj oz. ostanejo v zaprtih prostorih. Kot je dejal, je do požara prišlo v objektu za predelavo odpadkov. Celotna gasilska služba je na terenu, na pomoč pri gašenju obsežnega požara pa so priskočili tudi gasilci okoliških občin, je še povedal Zupanič.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal