Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Obsežna cesta dela v Mariboru ponekod ovirajo šolske poti, učenci OŠ Ludvika Pliberška pa morajo v zadnjih tednih na poti v šolo čez gradbišče nove kolesarske steze v Ulici Pohorskega odreda. Dela in prometni zamaški, ki ob konicah nastajajo zaradi obnove Streliške, pa čutijo tudi učenci sosednjih osnovnih šol Gustava Šiliha in Leona Štuklja. Dodatna težava je, ker je na trasi, kjer je zdaj kolesarska steza, varna šolska pot, zdaj pa na posameznih odsekih sploh ni pločnika. Kje bodo torej hodili šolarji in drugi pešci?

Izogibanje brnečim gradbenim strojem je vsako jutro poseben izziv za otroke in starše, ki v OŠ Ludvika Pliberška prihajajo iz zato predvidene vzhodne strani in morajo pri tem prečkati gradbišče kolesarske steze.

"Moramo imeti kar nekaj domišljije, potrpežjivosti in tudi sreče, da se nikomur nič ne zgodi. Ob jutrih je kaos. Za varnost otrok bi morali bolje poskrbeti," so povedali starši v naši anketi.

Na varnost so, tudi zaradi obvozov in ukinitve pločnika, opozorili tako na svetu staršev kot šolo in občino. Občasno so v jutranjih konicah za nadzor skrbeli prostovoljci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Ko bo kolesarska steza končana, pa težav še ne bo konec – ob njej namreč zdaj ni več površin za pešce med Veselovo ulico in OŠ Gustava Šiliha in trenutno tudi ne med Lackovo in OŠ Ludvika Pliberška. Predsednik Sveta Vinko Virtnik je občino pozval, naj hkrati s stezo asfaltira tudi pločnik, odziva pa za zdaj ni bilo: "Sramotno in nevzdržno je, da občina nima za tisti meter in pol asfalta za pločnik, da bi utrezno uredila varno šolsko pot."

Urejen pločnik in varne prehode za šolarje zahtevajo tudi starši in v bližnjih šolah. Ravnateljica OŠ Ludvika Pliberška Lidija Todorovič: "Želimo si ustrezno urejenih pločnikov in označenega prehoda čez kolesarsko stezo, prek katere bodo šolarji vstopali v šolo."

Na mariborski občini so bili za pojasnila, kako nameravajo urediti površine za pešce na omenjeni šolski poti, danes nedosegljivi.