Ida Brišnik Remec na odprtju pregledne razstave v UGM leta 2011 Foto: MMC RTV SLO/Arhiv UGM
Ida Brišnik Remec na odprtju pregledne razstave v UGM leta 2011 Foto: MMC RTV SLO/Arhiv UGM

Akademska slikarka Ida Brišnik Remec, prejemnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, je ena najvidnejših slovenskih umetnic v zadnjih desetletjih. Njen bogat opus obsega slike, akvarele, risbe, pastele, tapiserije, vitraže, najbolj znan pa je tisti v baziliki na Ptujski gori.

» Ustvarjala sem ga v sodelovanju s priznanim steklarjem štiri leta, in sicer po motivih pesmi Hvalnica bogu in soncu Frančiška Asiškega. To je bilo zelo blizu mojemu pogledu na naravo, svet« se slikarka. Pri 83-ih letih še vedno ustvarja, ves čas pa je predana motivom narave, slikala jih je v različnih tehnikah in zanjo značilnih intenzivnih barvah.
» Lepo, da so se me spomnili. Nagrad nisem bila vajena, to bo moja prva nagrada in sem bila ob novici neizmerno srečna«, je v pogovoru za naš radio povedala nagrajenka.

Velik del umetniškega opusa Ide Brišnik Remec hranita mariborska umetnostna galerija in Narodna galerija v Ljubljani.

Svet likovne umetnosti s podobami narave, dreves, gozda in krajine bogati tudi slikar Gregor Pratneker, prejemnik Glazerjeve listine, ki je svoja dela v zadnjih dveh letih predstavil na več samostojnih razstavah v Sloveniji in v Parizu. Na prestižnih tujih in domačih odrih pa z deli slovenske in svetovne glasbene literature nastopa tudi operna pevka Nika Gorič, ena najvidnejših slovenskih sopranistk sodobnega časa. Uroš Dokl, kustos in pedagog Muzeja novejše zgodovine pa prejema listino za ohranjanje in vrednotenje zgodovine rolkanja, ki je zelo zaznamovala urbano kulturo v mestu.
Intervjuje z nagrajenci objavljamo tukaj. https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/kultura-zdravi-umetnost-lajsa/155779478/175035256