Tudi na mariborskih srednjih šolah se intenzivno pripravljajo na jutrišnje in sobotne informativne dneve, ki bodo sicer potekali po vsej državi, tako na srednjih šolah kot fakultetah. Na njih sodelujejo poleg učiteljev tudi učenci in študentje, ki so najboljši vir informacij o programu in študiju za bodoče dijake in študente.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Na Drugi gimnaziji Maribor se na informativne dneve začnejo pripravljati že kakšen mesec prej, saj želijo mladim predstaviti delovanje posameznih dejavnosti, knjižnico, gledališče in še kaj. Kakšno je zanimanje za vpis:
»Upamo, da bo takšen interes kot lani. Verjamemo da bo,« pravi ravnatelj Ivan Lorenčič. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem pa načrtujejo tudi pogostitev bodočih dijakov, saj so gostoljubna šola: »Za to šolo sem se odločila, ker me veseli stik z ljudmi, delo z ljudmi, všeč mi je, če s svojim delom zadovoljim njihove potrebe. Rada kuham, rada dekoriram in mi je prav v veselje, ko vidim, da so ljudje z mojim delom zadovoljni,« pravi dijakinja Barbara Januš.

Mnogi dijaki pripravljajo predstavitev strokovnih znanj, ki jih pridobivajo na šoli. »Na informativne dneve se pripravljam že nekaj časa, bodočim dijakom bom predstavil optična vlakna,« pravi Aljaž Korošec iz Serša. Letošnje leto je posebej slovesno za Prvo gimnazijo Maribor, saj praznujejo 170-letnico šole. Dijaki bodo novince popeljali po vsej šoli, med njimi bo tudi Blaž Šabeder: »Mislim, da je zelo pomembno, da mladim predstavimo življenje na Prvi gimnaziji iz prve roke; načeloma profesorji predstavijo svoj predmet, mi pa predstavimo mladim svoje izkušnje pri tem predmetu. Moje izkušnje so zelo lepe, vključil sem se v več krožkov, ki so mi pomagali pri osebnem razvoju.«

Kreativnost je rdeča nit poučevanja na Srednji trgovski šoli Maribor, pravi ravnateljica Tanja Lakoše: »Na Srednji trgovski šoli Maribor smo zelo kreativni, dijaki se vključujejo v različne vidike življenja na šoli. Na informativne dneve se pripravljamo celo leto, na njih pa predstavimo življenje in dejavnosti, ki se pri nas odvijajo skozi vse šolsko leto.«
Zadnja leta je vpis na šolo stabilen, nekaj več dijakov pa pričakujejo tudi ob
vpisu za prihodnje šolsko leto.