Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Po javnih izpovedih več invalidnih oseb, ki so ostale brez osebne asistence ali pa jim je bila ta pomoč zmanjšana, da novo vzpostavljena komisija, ki presoja o upravičenosti do asistence, pri tem ne upošteva dejstev in da so njeni člani do invalidov žaljivi, so se odzvali na Inštitutu za socialno varstvo, v okviru katerega ta komisija deluje. Pojasnjujejo, da so merila za upravičenost do osebne asistence jasna in da jih opredeljuje zakonodaja, očitke o neprimernem odnosu do invalidov pa zavračajo.

Po lani sprejetih spremembah zakona o osebni asistenci presoja o upravičenosti do asistence od marca letos komisija Inštituta za socialno varstvo oz. njeni na novo zaposleni izvedenci. Po tej spremembi pa dobivajo prosilci pogosteje kot prej zavrnilne odločbe – če bi za asistenco zaprosili lani, bi jo dobili, opozarjajo izvajalci osebne asistence in uporabniki, ti pa opozarjajo tudi, da se člani komisije obnašajo do njih neprimerno. Mariborčanka, ki želi ostati anonimna, je za Radio Maribor povedala, da sta ji članici komisije na obisku na domu svetovali, naj se umiva le enkrat tedensko, in ji dejali, da osebne asistence ne potrebuje, saj da ima čisto stanovanje. Podobnih pričevanj je več.

Direktorica Inštituta za socialno varstvo Barbara Kobal Tomc neprimeren odnos zanika: "Poudarjam, da so naši izvedenci in izvedenke korektni in zanesljivi." Izjavam invalidov ne verjame: "Nikakor. Ali lahko dokažete, da je to nekdo resnično rekel? Je ta vlagatelj posnel te besede izvedenke?" pravi Barbara Kobal Tomc.

Direktorica še meni, da se nad odnosom komisije pritožujejo samo tisti, ki niso zadovoljni z njenim izvedenskim mnenjem "in zato je seveda razumljivo, da oni ocenjujejo naše delo kot slabo."

Potencialni uporabniki zaprosijo za osebno asistenco pri Centru za socialno delo, razmere na njihovem domu preveri komisija Inštituta, na podlagi njenega mnenja izda odločbo CSD, o pritožbah odloča ministrstvo za delo; letos jih je prejelo že 182, 24-im so ugodili, 30 so jih zavrnili, preostale so še v postopku. Domnevno neprimernega odnosa izvedencev do invalidov pa na ministrstvu ne komentirajo, ker da pri njihovem delu niso prisotni.